Hlavní obsah

Tesla chce kupovat čínské baterie BYD

Čínská technologická společnost BYD, která se zaměřuje na elektromobilitu, bude údajně dodávat své bateriové systémy americké automobilce Tesla. Podle agentury Reuters o tom hovořil výkonný viceprezident firmy Lian Yubo.

Foto: František Němec

Logo značky Tesla

Článek

Zvěsti, které kolují automobilovým světem už přes rok se pravděpodobně potvrdí. Čínská společnost BYD je podle jejího výkonného viceprezidenta Liana Yubo velmi blízko dohody s Teslou, které má údajně ještě v průběhu letošního roku začít dodávat své baterie.

Částečně automatizované tesly v USA bezdůvodně zastavují. Úřad chce po firmě vysvětlení

Ekonomika

Zatím neexistují žádné detaily ohledně dohody mezi čínskou a americkou společností, ale lze předpokládat, že Tesla bude mít zájem o baterie se systémem Blade a CTP (cell-to-pack).

Otázkou zůstává, zda BYD dodá do USA i svoji nejnovější technologii CTB (cell-tto-body), tedy strukturální bateriový systém, jenž firma použije ve svém vlastním elektromobilu Seal.

Tesla v současné době využívá hned několik různých dodavatelů baterií do svých elektromobilů, stejně jako u dodávek dalších komponentů.

Čínský elektromobil vzplál 48 hodin po nárazovém testu

AutoMoto

Dohoda s BYD by tak ještě více zvýšila konkurenční prostředí. Podle odborníků to také znamená, že čínská společnost se velmi rychle dostala na vysokou technologickou úroveň, která zapůsobila i na zakladatele Tesly Elona Muska.

Američané zároveň přidáním dalšího dodavatele z Dálného východu zlepší svoji vyjednávací pozici v cenové politice i v objemu dodávek se svým stávajícím dodavatelem CATL, který rovněž patří k předním technologickým firmám v Číně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám