Hlavní obsah

Technologie z továrny Volkswagenu má pomoci plynulosti dopravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může software určený ke zlepšení chodu továrny pomoci s organizováním dopravy ve městě? Volkswagen si myslí, že ano, a bude to zkoušet v USA. Již nainstalované kamery mají pomocí německého softwaru zjišťovat vzorce pohybu aut, lidí, cyklistů i hromadné dopravy.

Foto: Ilustrace Volkswagen

Software Volkswagenu zkoumá dopravu v Carmelu v Indianě.

Článek

Německá automobilka Volkswagen má pro svou továrnu v domovském Wolfsburgu software, který zajišťuje, aby tam práce běžely jako na drátkách. Technologie původně měla pomoci optimalizovat výrobu a automaticky hlídat kvalitu logistiky i montování aut.

Software hlídá plochu o rozloze 6,5 km2. Volkswagen v něm ale tuší větší potenciál – ve spolupráci s městem Carmel v americké Indianě zkouší, jestli může pomoci plynulosti dopravy v měřítku města.

Český systém chytrých silnic se v Brně osvědčil

AutoMoto

„Vidíme v naší technologii příležitost, jak městům dát lépe použitelná data o mobilitě, aby mohla lépe plánovat do budoucnosti, ať už se to týká chodců, řidičů nebo veřejné dopravy,” nechal se slyšet Johan de Nysschen, provozní ředitel americké divize Volkswagenu.

Foto: Ilustrace Volkswagen

Software Volkswagenu zkoumá dopravu v Carmelu v Indianě.

Systém využije kamery, které už jsou ve městě nainstalované, a to zejména na klíčových křižovatkách. Zkoumá tam proudy dopravy automobilové i cyklistické, trasy chodců a podobná data. Také ale vyhodnocuje např. využití parkovacích míst nebo obecně způsob, jakým lidé ulice užívají.

Podle starosty Carmelu Jima Brainarda dokáže radnice pomocí softwaru od Volkswagenu rozšířit pohled na dopravu v celém městě. „Možnost získat širší informace nám pomůže lépe rozhodovat při plánování dopravy pro budoucnost,” dodává starosta.

K čemu to celé může sloužit? Třeba řidičům vozidel integrovaného záchranného systému, aby se vyhnuli husté dopravě a dorazili na místo dřív. A obecně – pokud dokáže zefektivnit dopravu, znamená to méně kolon, plynulejší jízdu a s tím i méně emisí CO2 a škodlivin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám