Hlavní obsah

Taxi bez řidiče se v San Francisku srazilo s kamionem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autonomní chevrolet společnosti Cruise se v pondělí srazil v americkém San Francisku s nákladním vozem, který se otáčel. O nehodě jako první informoval na Twitteru účet Alf Santos, který zveřejnil krátké video a fotografie.

Foto: Profimedia.cz

Autonomní taxi společnosti Cruise (ilustrační foto)

Článek

Při pohledu na video se zdá, že autonomní vozidlo Chevrolet Bolt narazilo do návěsu. Provozovatel autonomní taxislužby uvedl, že nákladní vůz byl v pravém jízdním pruhu, poté se náhle snažil odbočit doleva přes levý jízdní pruh, kterým projížděl autonomní vůz.

„Událost vyšetřujeme, ale můžeme potvrdit, že kamion se pokusil odbočit doleva z pravého pruhu, když jej naše auto míjelo. Autonomní vůz se úplně zastavil, aby se vyhnul kolizi, když zjistil, že se kamion začíná pohybovat jeho směrem, ale kamion pokračoval a narazil do našeho vozidla,“ uvedla firma Cruise v reakci na příspěvek.

Společnost dodala, že ve voze v té době nebyli žádní cestující a žádná zranění nebyla hlášena ani v případě posádky kamionu.

Podle prohlášení specializovaného týmu automobilky General Motors kamion s návěsem prováděl takzvaný manévr „swing wide“, tedy nadjíždění, kdy se kamion musí krátce zařadit do přilehlého jízdního pruhu vlevo nebo vpravo, aby se do ostré zatáčky vešel například bez přejetí obrubníku.

Je možné, že robotaxi tento typ manévru nepoznalo, ale i tak fakt, že se zastavilo v dráze zatáčecího návěsu, když kamion signalizoval odbočení doleva, nevypadá zcela bezpečně a předvídavě.

V americkém Phoenixu jezdí stovky aut bez řidiče. Vyzkoušet si je může každý, ale mají své mouchy

AutoMoto

Autonomní vozidla Cruise již byla zapojena do několika incidentů v San Francisku, město umožnilo společnosti nabízet jízdu plně bez řidiče již v roce 2021. Ve většině incidentů autonomní vozidlo uvázlo na křižovatkách a blokovalo provoz, ale na kontě má i závažnější události.

V červnu 2022 došlo k nehodě robotaxi Cruise s Toyotou Prius poté, co taxi odbočilo vlevo před protijedoucím priusem. Jeden cestující v autě Cruise byl převezen do nemocnice, zatímco další čtyři cestující, dva z robotaxi a dva z toyoty, potřebovali lékařskou pomoc kvůli lehkým zraněním.

V březnu 2023 pak autonomní vozidlo téže společnosti nabouralo zezadu sanfranciský městský autobus, který byl v pravém pruhu silnice. Ke zranění osob nedošlo, protože samořídicí auto v tu chvíli nevezlo žádné cestující. Incident však vyvolal stažení vozů pro aktualizaci softwaru.

Autonomní jaguar váhal v nestandardní situaci. Uhnout policii mu trvalo minutu a půl

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám