Hlavní obsah

Studie sportovního kupé vrací Lancii zpět do hry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Lancia odhalila odvážné nové elektrické sportovní kupé, které předvádí design, technologii a strategické umístění jejích budoucích sériových vozů.

Koncept Lancia Pu+Ra HPE.Video: Lancia

 
Článek

Koncept Pu+Ra HPE je odvozen z plovoucí sochy „Pu+Ra Zero“, kterou Lancia představila loni jako náhled svého budoucího designového směru. Prvek „HPE“ v jeho názvu je převzat z vysoce výkonné varianty modelu Beta, která v sedmdesátých letech předefinovala image Lancie, ale v případě konceptu znamená „High-Performance Electric“.

Lancia, která dnes zůstala s obstarožním hacthbackem ypsilon pouze na italském trhu, se chce v nové éře v rámci skupiny Stellantis odkazovat na svou slavnou minulost.

Vliv ikonických modelů Lancie z minulosti je jasně patrný. Zadní část je futuristickou reinterpretací kupé Stratos, LED přední světelná lišta je odvozena z chromovaného motivu na přídi vozů, jako jsou původní delta a aurelia, a existuje více než letmá podobnost s legendární 037 v nízko posazených a podsaditých proporcích nového konceptu.

Koncept čtyřmístného kupé o rozměrech 4450 mm na délku, 1950 mm na šířku a 1350 mm na výšku se nevyvine přímo v sériový vůz, ale bude vzorem pro následující modely. Patří mezi ně nový ypsilon, který bude uveden na trh s hybridními a elektrickými pohony, přičemž oba s největší pravděpodobností budou založené na Fiatu 500. Dále je v plánu nový „vlajkový“ elektrický sedan, který dorazí v roce 2026, a znovuzrozená delta, která se má objevit v roce 2028.

Lancia uvede na trh elektromobily až od roku 2026 a od roku 2028 přestane prodávat hybridní ypsilon, čímž skončí téměř 120 let vozů značky Lancia se spalovacími motory.

Italskému automobilovému trhu vládne dvanáctiletý model, který jinde nekoupíte

AutoMoto

Lancia má nové logo, je součástí renesance značky

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám