Hlavní obsah

Stroll zvyšuje svůj podíl v Aston Martinu, má tím blokovat převzetí od čínského Geely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardář, investor a spolumajitel společnosti Aston Martin Lawrence Stroll v prosinci zvýšil svůj podíl ve slavné britské automobilce, čímž podle britského Autocaru zablokoval možné převzetí firmy obří čínskou společností Geely. Strollova investiční skupina Yew Tree navýšila podíl na 28,29 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Lawrence Stroll

Článek

Strollova investiční skupina Yew Tree ještě před časem vlastnila přibližně 19 % akcií společnosti Aston Martin, ale Lawrence Stroll, bývalý ředitel automobilky, rozhodl, že investuje do akcií dalších 50 milionů liber, 1,3 miliardy korun. Svůj podíl tak zvýšil na 28,29 procenta. Zabránit tím měl ovládnutí firmy čínským Geely.

Obří asijská společnost údajně hodlala využít upadající akcie Aston Martinu a odkoupit jich natolik, aby automobilku zcela ovládla. V současné době Geely vlastní jen 7,6 % akcií. Už před časem ale Stroll uvedl, že Geely a investiční firma Invest Industrial se snažily o ovládnutí automobilky.

Geely vede čínský miliardář Li Shufu, který už ovládl například menší britskou automobilku Lotus, ze které nyní tvoří zcela elektrifikovanou společnost zaměřující se mimo jiné na výrobu SUV. V budoucnu ale Li Shufu podle agentury Bloomberg hodlá zvýšit svůj podíl v Aston Martinu na 10 procent.

Čínská automobilka Geely koupila podíl v Astonu Martin

AutoMoto

Bondovský Aston Martin Seana Conneryho se v dražbě prodal za závratnou sumu

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám