Hlavní obsah

Renault uzavřel partnerství s čínským Geely, budou spolu vyvíjet motory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilky Renault a Geely spojí své síly pro vývoj a výrobu spalovacích motorů a hybridních ústrojí. Geely navrhovalo sdružovat výrobu spalovacích motorů globálně už dříve.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto Renaultu Captur.

Článek

Francouzský Renault a čínský koncern Geely, pod nějž spadá např. Volvo nebo Lotus, budou spolupracovat na vývoji a výrobě zážehových motorů a technologií hybridních pohonných ústrojí. Firmy k tomu založily nový společný podnik, v němž každá vlastní polovinu, informovala agentura Reuters.

Společný podnik bude mít základnu v Londýně a celkem bude zaměstnávat 19 tisíc lidí napříč 17 výrobnami a třemi centry výzkumu a vývoje. Ročně má produkovat okolo pěti milionů motorů a hybridních pohonných ústrojí, jakmile naběhne výroba na plnou kapacitu. Výrobky by měly směřovat pod kapoty nissanů a mitsubishi.

Nové Mitsubishi ASX je převlečeným renaultem

AutoMoto

Novinka je součástí restrukturalizace Renaultu, která se zaměřuje na oddělení divize pro spalovací motory pod jménem Kůň a divize pro elektrická pohonná ústrojí pod jménem Ampér.

Automobilka také jedná se svým aliančním partnerem Nissanem o investici do své elektromobilní divize, ovšem japonská automobilka má obavu o nakládání s duševním vlastnictvím. Obavy se týkají právě i jakéhokoliv partnerství Renaultu s Geely.

Do Evropy míří další čínská automobilka. Zeekr nabízí jen elektromobily

AutoMoto

Pro čínský koncern to je další krok v nápadu sdružovat výrobu spalovacích motorů pod jednu střechu globálně. V létě k tomu založil divizi Aurobay, která má mít dvě továrny na motory - ve Švédsku a v Číně. Podle šéfa Michaela Fleisse je sdružování výroby jiných než ryze elektrických ústrojí žádoucí kvůli úsporám při výrobě plynoucím z objemu i kvůli jejich zlepšování.

„To nejhorší, co se může klimatu a světu přihodit, je, že se tyto technologie už nebudou dále vyvíjet,“ řekl v minulosti Fleiss.

Na toto narazila ve svém komentáři i analytická firma Bernstein. Spolupráce Renaultu a Geely je podle její zprávy investorům „zajímavý krok vyzdvihující fakt, že se konvenční auta budou vyrábět ještě desítky let“.

Reklama

Související témata:
Aurobay

Výběr článků

Načítám