Hlavní obsah

Staré autobusy a náklaďáky nebudou smět do centra Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Starší autobusy a nákladní vozidla nebudou smět jezdit do středu Prahy. Magistrát přestane pro tyto vozy vydávat souhlas ke vjezdu do zákazové zóny, která v centru platí pro automobily těžší než 3,5 tuny. Rozhodla o tom v úterý městská rada, podle níž se opatřením sníží znečištění ovzduší. Bude platit od roku 2007, informoval magistrát.

Článek

Souhlas nebudou dostávat těžké automobily, které byly uvedeny do provozu před říjnem 1997 a nesplňují normu Euro 2. "Náklady tohoto řešení jsou pro město nulové, efekt pro čistotu ovzduší v centru bude značný," citoval magistrát radního Miloše Gregara (ODS).

Autobusové dopravy, kterou zajišťuje Dopravní podnik hl. města Prahy (DP), se toto opatření nedotkne. "Průměrné stáří autobusů v našem vozovém parku je 5,5 roku," řekla Novinkám mluvčí DP Michaela Kuchařová. V letošním roce DP s nákupem nových autobusů nepočítá. Obnovu parku plánuje až na příští rok.

Město připouští to, že rozhodnutí městské rady může vyvolat kritiku dopravců. Podle magistrátu však budou mít dost času se na změnu připravit. Gregar zdůraznil, že prioritou města je zdraví lidí a že dopravci mohou nakoupit nové automobily.

Zákazová zóna v centru Prahy

Zahrnuje skoro celou Prahu 1 a část druhé městské části mezi ulicemi Vodičkova, Lazarská, Myslíkova, Masarykovo nábřeží, Resslova a Karlovým náměstím.

Novější vozidla normu Euro 2 splňují. Předpisu mohou vyhovovat i starší automobily, potvrzení vydává autorizovaný dovozce konkrétní značky, připomněl magistrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám