Hlavní obsah

Sraz veteránských vozů na jihu Moravy přilákal i vzácné kousky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco spoustu mladších aut dávno strávila koroze, padesát historických vozidel přežilo a o víkendu vyjelo na spanilou jízdu jihem Moravy. V kraji pod Pálavou se konal 6. Pálavský Oldtimer.

Sraz automobilových veteránů ve ValticíchVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Nejstarší automobil akce má v kolonce rok výroby zapsáno 1906. Jde o automobil Franklin, vyrobený v USA.

„Žene jej vzduchem chlazený čtyřválcový motor s osmnácti sty kubíky objemu a výkonem 12 koní,“ prozradil majitel skvostu na kolech Jiří Chalupa z Pardubic. Vůz byl v soukromé sbírce v Liverpoolu, když její majitel zemřel, delší čas stálo. Pak nadšenci do Pardubic dorazila zpráva, jestli chce, nechť se přijede podívat. Nezůstalo jen u podívání a vůz putoval do Čech.

„Karoserie i podvozek jsou beze změn, motor a převodovku jsem renovoval,“ řekl Chalupa. Řízení by dnešním řidičům asi zamotalo hlavu. „Má dva jízdní stupně, není to jednička a dvojka, ale pomalý a rychlý převod. Nemá spojku – na podlaze jsou dva pedály, jeden je na směr, druhým se brzdí,“ dodal.

O kus mladší, ale rozhodně nepřehlédnutelný, byl sportovní speciál, který vznikl úpravou vozu Bentley. Za jeho volantem seděl Jaromír Straka z Hranic na Moravě.

„Je to unikátní přestavba auta z roku 1937. „S autem v této podobě kdysi jezdil závodník Woolf Barnato. Pod kapotou je motor o objemu čtyři a čtvrt litru s výkonem pětasedmdesát kilowat,“ prozradil řidič. Sportovní charakter auta prozradil nejen jeho vzhled, ale i zvuk motoru.

Lidé se nezastavovali jen u zmíněných aut, ale i u dalších skvostů. U zrodu akce stál nadšenec veteránů Martin Mladoň z Tatranské Lomnice. Obyvatel vysokohorského centra pod štíty nejvyšších slovenských hor Právu řekl, že kraj pod Pálavou byl léta oblíbeným místem jeho dovolených.

„Zjistil jsem, že se tady podobné akce nekonají, a proto jsem oslovil starosty Mikulova, Valtic a Lednice. I se správou zámku v Lednici nám vyhověli mi, a tak se zrodil Pálavský Oldtimer,“ řek l muž, kterému se na letošní ročník přihlásilo padesát historických vozidel.

A přestože podle scénáře přehlídky je setkání určené pro vozy s datem výroby do konce druhé světové války, několik exemplářů bylo z poválečné produkce. „Udělali jsme výjimku, protože mě oslovili pánové, že jejich manželky si chtějí také zajezdit, tak jestli by mohli vzít něco mladšího pro ně,“ vysvětlil pořadatel mírnou změnu v sestavě účastníků akce.

Na akci dorazili majitelé veteránů zdaleka. Samozřejmě přijela početná skupina ze Slovenska, odkud je hlavní pořadatel. Ani on nebyl nejvzdálenějším účastníkem, překonali jej nadšenci z Košic. Z opačného směru to měl nejdál majitel vozu z Děčína. A za řídítky motocyklu si výlet po jižní Moravě naordinovala sedmaosmdesátiletá řidička.

Československým trpaslíkem mezi jaguary a mercedesy. Legendární Minor podruhé na Le Mans Classic

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám