Hlavní obsah

Smart ForTwo dostane Stop-Start systém

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina automobilů, které disponují systémem na automatické zhasínání motorů u stojícího vozidla se rozroste. Dalším přírůstkem bude maličký Smart ForTwo v druhé generaci. Avšak ani tento systém není posledním slovem značky směrem k ekologickým vozidlům.

Článek

Podle internetového portálu Autoweek se Smart ForTwo bude totiž Stop-Start systém později doplněn i hybridní verzí motoru. Jak toho hodlá maličký Smart dosáhnout a kde má baterie se zatím však neví. Vůz je prý ale už v plném provozu a zkouší se jeho technická připravenost.

Zatím se budeme muset spokojit s trojicí motorů. Dva jsou známé zážehové tříválce, jejichž objem byl zvětšen na 999 ccm. V základním provedení má výkon 45 kW a točivý moment 89 N.m, silnější verze pak má 52 kW (92 N.m) a v nabídce je ještě přeplňovaná verze se 62 kW a 120 N.m. Posledním motorem je velmi spořivý turbodiesel se 33 kW. Ten spotřebuje při jízdě v průměru pouhých 3,4 l na 100 km.

Systém Stop-Start bude pracovat se slabší zážehovou verzí. Princip je stejný, jaký používají například u Citroënu (C3) či BMW (řada 7, 5, 3). Když vůz zastaví na křižovatce, elektronika vypne motor. Při uvolnění brzdového pedálu a sešlápnutí plynu pomocí elektromotoru agregát znovu naskočí a pohání vůz dál. Předností je omezení emisí v centrech měst, kde v kolonách či na křižovatkách je spousta paliva nevyužita k jízdě.

Anketa

Pořídili byste si vůz se systémem Stop-Start?
Ano
66,5 %
Ne
33,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 194 čtenářů.

Reklama

Související články

Nový Smart Fortwo nám povyrostl

Automobilka Smart oficiálně představila novou generaci modelu Fortwo. Tenhle "prcek" chce nabídnout zákazníkům trochu víc než dosud, proto musel o něco...

V ČR je v prodeji nový Smart Fortwo

Tento automobil byl jako zjevení - minivůz, který zaparkuje k chodníku kdekoli kolmo a přitom je bezpečný, pěkný a ... drahý. Mercedes si nechal technickou...

Výběr článků

Načítám