Hlavní obsah

Slovensko loni zvýšilo výrobu aut, letos očekává rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilky na Slovensku podle předběžných údajů místního svazu automobilového průmyslu ZAP loni vyrobily 1,08 milionu vozidel, což meziročně představuje nárůst o téměř 100 tisíc aut. Země si tak udržela pozici největšího výrobce vozidel na světě v přepočtu na obyvatele. V letošním roce ZAP očekává nárůst produkce na rekordních 1,13 milionu aut.

Foto: Škoda Auto

Výroba nové Škody Superb v Bratislavě

Článek

Na Slovensku montují vozidla čtyři automobilky, na které je navázána řada výrobců součástek. K závodům firem Kia Motors, Jaguar Land Rover, Stellantis a Volkswagen v budoucnu přibude továrna švédské automobilky Volvo Cars, která investici do výroby elektrických aut na Slovensku oznámila předloni.

Dosud nejvíce aut, téměř 1,11 milionu, vyrobilo Slovensko v předcovidovém roce 2019.

Automobilový průmysl je hlavním motorem ekonomiky Slovenska. V zemi, která má zhruba 5,4 milionu obyvatel, tento sektor zaměstnává přes 170 tisíc pracovníků. Na celkových tržbách průmyslu se podílí téměř polovinou.

Prodej nových osobních motorových vozidel na Slovensku loni stoupl o 11,6 procenta na 88 003 aut; lídrem na slovenském trhu je dlouhodobě česká značka Škoda. Plně elektrická vozidla loni tvořila na Slovensku jen 2,67 procenta z celkového počtu registrací nových aut. Podle ZAP to byl nejnižší podíl ze všech evropských zemí.

Svaz preferuje, aby stát podpořil rozvoj elektromobility. Slovenské ministerstvo hospodářství loni v prosinci ale podle médií uvedlo, že zavedení dotací na nákup elektromobilů neplánuje.

Škoda začala vyrábět nový superb. První dorazí kombi, na liftback si ještě počkáme

AutoMoto

Hyundai v Nošovicích přejde na elektromobily, investuje až miliardy

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám