Hlavní obsah

Škoda představila malé SUV Epiq

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladoboleslavská automobilka uvedla SUV Epiq zatím ve formě předprodukčního konceptu. Od sériového provedení, které se ukáže v příštím roce, by se neměl zásadně lišit.

Škoda představila koncept Epiq, ze kterého vznikne stejnojmenné malé SUV.Video: Škoda Auto

 
Článek

Škoda dále rozšiřuje své elektrické portfolio. V rámci výroční tiskové konference odtajnila jméno svého elektrického městského crossoveru, a to společně s designovou studií nabízející první pohled na nový model.

Cena vozu se bude pohybovat okolo 25 tisíc eur, tedy asi 629 tisíc korun. Podle dřívějších informací půjde o sourozence Volkswagenu ID.2 a Cupry Raval, tedy vozů, které byly také zatím zveřejněny v podobě předprodukčních studií.

Malé elektromobily dorazí na zmenšené elektrické platformě MEB. Vyrábět se tato trojice bude ve španělské Pamploně.

Za volantem nové Škody Superb: Jistější a pořád snadno ovladatelný

Testy

Kromě daností, jako jsou elektrické „E“ na začátku a „q“ pro SUV na konci, je tento název podle automobilky odvozen ze starořeckého slova „epos“, jehož významem je „slovo“ nebo „verš“, ale také „příběh“ nebo „báseň“.

O pohonu toho Škoda zatím příliš neprozrazuje. Víme jen, že epiq nabídne maximální dojezd na jedno nabití přes 400 kilometrů a podporuje obousměrné nabíjení, což z vozu učiní pojízdné elektrické úložiště, jež může energii poskytovat domácím a jiným spotřebičům.

Nový podpis

Designová studie podle automobilky ukazuje klíčové prvky připravované novinky. Malý městský crossover s délkou 4,1 metru má nabídnout dostatek prostoru pro pět osob a zavazadlový prostor o objemu až 490 litrů.

Uvnitř i vně vozu se uplatňuje nový designový jazyk Modern Solid. „Nový designový jazyk harmonicky kombinuje chytré funkce a praktičnost s atraktivním vzhledem a naším přístupem k udržitelnosti. Designová studie modelu Škoda Epiq ztělesňuje všechny klíčové prvky našeho nového designového jazyka,“ uvádí šéfdesignér Oliver Stefani.

Epiq má výrazně tvarovanou kapotou s nápisem Škoda. Leskle černá maska představuje nové pojetí přídě vozů Škoda a zároveň ukrývá elektrická zařízení, jako je radar a přední kamera. K vidění byl tento prvek už u konceptu Vision 7S, který nový designový jazyk uváděl.

Po stranách masky se nachází LED moduly ve tvaru písmene T s dvojí funkcí denního svícení a směrových světel. Přední světlomety jsou umístěny v nižší, sekundární poloze. Jejich světelné moduly disponují technologií LED Matrix a designem, který se inspiroval kubismem.

Boční pohled na vůz charakterizuje výrazná, vysoko umístěná linka, která zdůrazňuje boky vozu a vizuálně odděluje prosklené horní partie od zbytku karoserie.

V interiéru epiq nabízí otevřenou odkládací schránku s bezdrátovým nabíjením pro mobilní telefony ve volně stojící středové konzoli stejně jako další schránky na odložení drobností.

Na dvouramenném volantu se objevuje nový nápis Škoda stejně jako fyzická tlačítka a haptické otočné ovladače usnadňující ovládání základních funkcí za jízdy.

Sochy ožívají

Epiq je součástí elektrické ofenzivy Škody představené v roce 2023. Tehdy mladoboleslavská automobilka uvedla, že do roku 2026 představí šest nových elektromobilů. Dva z toho jsou již venku – faceliftovaný Enyaq a Enyaq Coupé.

Letos na podzim se ukáže produkční SUV Elroq, který lze považovat za zmenšený enyaq. Po epiku bude následovat i elektrické kombi coby obdoba octavie nebo sedmimístné SUV vycházející z konceptu Vision 7S.

Všechny zmíněné novinky Škoda již ukázala formou nepojízdných soch.

Škoda odhalila předobrazy šesti elektromobilů

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám