Hlavní obsah

Škoda Auto má nového šéfa, dorazí z Afriky

Novým předsedou představenstva Škody Auto byl v pondělí zvolen Thomas Schäfer, vedení se ujímá s okamžitou platností. Schäfer dosud vedl jihoafrickou součást koncernu Volkswagen. Ve vedení mladoboleslavské automobilky nahradí Bernharda Maiera. Podle sobotního vyjádření šéfa koncernu Volkswagen má Škoda směřovat do nižších cenových hladin.

Foto: Volkswagen

Thomas Schäfer

Článek

Nový šéf Škody přichází do vedení automobilky v momentě, kdy ředitel koncernu Volkswagen Herbert Diess v sobotním vydání listu Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že Škoda co do objemu prodaných aut "není dostatečně agresivní" v konkurencí s Korejci a Francouzi.

„Není nám k ničemu, když se Škoda vyvíjí ke třetí prémiové značce v rámci koncernu,“ uvedl a přirovnal směřování Škody k pozicím Volkswagenu a Audi. Mladoboleslavská automobilka musí podle něho posílit pozice v segmentu cenově výhodných aut.

Za volantem Škody Slavia

AutoMoto

„Je to pro mě takzvaně králík vytažený z klobouku, o kterém jsem prakticky nikdy neslyšel. Pochází z Jižní Afriky, v rámci značky se tomu říká větší dílna, je to něco menšího než Kvasiny,“ komentuje zvolení předseda podnikové rady Škoda Auto Jaroslav Povšík.

Schäferovu práci hodlá sledovat. „Před měsícem jsem s ním mluvil, položil jsem mu otázku číslo jedna, jestli přichází Škodu ztlumit, nebo rozvíjet. A on řekl: Vždycky hraju za tým, kde jsem kapitánem,“ uvedl odborový předák.

Škodovce se nakupily nedokončené octavie a fabie, čeká se na díly

AutoMoto

Schäfer svou kariéru ve vysokém managementu automobilového průmyslu začal v Daimleru. V koncernu Volkswagen pracuje od roku 2012, kde nejdříve zastával pozici v plánování produkce a výrobních kapacit v zahraničí. Trh v Jihoafrické republice vedl od roku 2015, spadá pod něj i celý subsaharský region. Zároveň působil jako prezident africké asociace automobilových výrobců.

V posledních dnech se jako o možném Maierově nástupci spekulovalo mimo jiné o Martinu Jahnovi, který nedávno skončil jako výkonný viceprezident pro prodej a marketing jednoho ze společných podniků skupiny Volkswagen v Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám