Hlavní obsah

Rychlost v ulici k Ještědu nedodržuje většina řidičů, město plánuje radar

Represivní měření rychlosti chce liberecká radnice instalovat v ulici Dubice, kde dovolenou rychlost překračují téměř tři čtvrtiny řidičů. Nehody v místě nicméně nejsou běžným jevem.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Město Liberec má čerstvou zkušenost s tím, že proti překračování rychlosti velmi efektivně funguje skutečná prevence. V Hejnické ulici instalovalo informativní radar a počet řidičů překračujících dovolenou rychlost klesl z 92 na 10 procent.

Radar v Liberci ukazuje, že prevence proti překračování rychlosti funguje

AutoMoto

Přesto na jiném místě chce se stejným cílem zavádět represi – úsekové měření rychlosti. Jde o ulici Dubice ve směru z města k Ještědu. Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) řekl, že půjde o pilotní projekt. „Chceme (...) ten nový systém vyzkoušet,“ řekl primátor.

Ve stotisícovém městě žádný represivní radar dosud není. Jen několik preventivních, které na překročení rychlosti upozorňují, ale sankce řidičům nehrozí. Primátor předpokládá, že radar pro úsekové měření by mohl v ulici Dubice začít fungovat od léta roku. Nyní město hledá firmu, která mu dodá vybavení. Silnice je výpadovkou směrem na Ještěd, jde o rovný úsek v kopci.

Český Krumlov spouští měření rychlosti, Krnov a Bruntál ho chystají

AutoMoto

Podle měření z týdne v polovině loňského listopadu tudy denně projede v obou směrech zhruba 3600 aut. Povolenou padesátikilometrovou rychlost překročilo v době měření 74 % řidičů.

Podle mapy dopravních nehod Centra dopravního výzkumu, do níž dodává data policie, se v ulici Dubice v letech 2019–2021 stala pouze jedna nehoda, a to v křižovatce na jejím konci. Překročení nejvyšší dovolené rychlosti v policejních statistikách nejčastějších příčin dopravních nehod v celé ČR dlouhodobě nefiguruje.

Změny možná čekají i výše zmíněnou Hejnickou ulici. Přes výbornou funkčnost informativního radaru podle Zámečníka i tam město uvažuje o jeho nahrazení radarem pro úsekové měření. Mezi další zvažovaná místa, kde by mohly být radary pro úsekové měření, patří podle primátora v Liberci ulice Hodkovická, Americká, Švermova, Ještědská či průtah na I/35.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám