Hlavní obsah

Ruský grafik navrhl Škodu Enyaq bez maskování. Víme, v čem se mýlí

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský server Kolesa.ru zveřejnil svou představu o sériové podobě Škody Enyaq. Některé prvky se nezávislému grafikovi skutečně podařilo trefit, ovšem čerpal jen z fotek maskovaných prototypů. Redaktor Novinek viděl vůz bez maskování a může tak návrh porovnat s realitou.

Foto: Škoda Auto

Škoda Enyaq

Článek

S každým modelem, který automobilky tají před světovou premiérou, se na internetu rojí i grafické návrhy sériového stavu. Grafici často pracují s fotkami maskovaných prototypů, stejně jako v tomto případě.

Ani my nemůžeme nabídnout fotky sériového kusu, který zřejmě Škoda představí až v druhé polovině letošního roku. Ovšem přísně utajovaný finální kus bez maskování jsme viděli v rámci prvních jízd s prototypy. Dojmy můžeme porovnat se zmíněným návrhem.

Hned na začátku je třeba říci, že výsledek je na pohled mnohem atraktivnější a dynamičtější, než naznačuje grafické cvičení. Maskované prototypy svou vysokou stavbou působí trochu neohrabaně, ale schované linky a odlišný zadní c-sloupek ve finále dají vozu podstatně dynamičtější a na pohled nižší stavbu.

Foto: Škoda Auto

Škoda Enyaq iV ve formě předprodukčního maskovaného prototypu

Nejvíce odlišností najdeme na přídi. Grafik ve velkém vycházel spíše z aktuální Octavie, ovšem příď je ve skutečnosti mnohem propracovanější, členitější. Světlomety jsou více zamračené a především z nich vychází světelná linka, která vede přes celou masku.

První jízda se Škodou Enyaq: Jedna z největších revolucí v historii značky

AutoMoto

K ilustraci tohoto by mohl posloužit koncept Vision iV, ovšem u Enyaqu je svítící maska řešena ještě odvážněji. Svítí totiž i vertikální linky uvnitř masky. Vynechané místo je jen uprostřed ve spodní části, protože zatím neexistuje technologie, která by svítící linku vedla přes radar adaptivního tempomatu.

Foto: Škoda

Koncept Škoda Vision iV je přídi Enyaqu blíže, maska však svítí kompletně, nejen jednou linkou.

Na zádi jsou blízko skutečnosti svítilny, nápis Škoda místo loga i výrazný spodní prolis. Ovšem jiný výraz dává vozu zmíněný c-sloupek v odlišném provedení, výraznější střešní spoiler a o něco vyšší umístění svítilen.

Prototyp, který jsme měli možnost zhlédnout, byl vyveden v edici Founders. Bude k mání v první fázi předprodeje na konci letošního roku. Limitovaná edice 1 895 vozů připomíná založení podniku před 125 lety a vyznačuje se černými doplňky včetně nápisů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám