Hlavní obsah

Renault se spojil s Volvem a chystá „Teslu mezi dodávkami“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renault a nákladní divize Volvo Group založily nový start-up, jehož cílem je převrátit evropský sektor užitkových vozidel vzhůru nohama řadou vysoce modulárních elektrických dodávek.

Foto: Renault

Upoutávka na tři modely značky Flexis

Článek

Nový projekt si pod názvem Flexis klade za cíl těžit z růstu poptávky po užitkových vozidlech s nulovými emisemi, která podle očekávání do roku 2030 každý rok poroste o 40 %.

„Toto je svým způsobem Tesla mezi užitkovými vozy. Tak na to musíte hledět,“ uvedl generální ředitel skupiny Renault Luca de Meo.

Nová společnost začne montáží vozidel v závodě Renaultu v Sandouville ve Francii. Dodávky budou vysoce modulární a budou založeny na plně elektrické, svým tvarem takzvané skateboardové platformě.

Dodávky budou mít nižší vstupní body, aby nastupování a vystupování bylo snazší a rychlejší. Budou mít také průchod do nákladového prostoru, takže řidiči nebudou muset chodit okolo celého vozidla, aby se dostali k nákladu. To vše má zvýšit efektivitu, která je pro zákazníky užitkových aut stěžejní.

Softwarová platforma Flexisu navíc zahrnuje možnosti učení o trasách logistických společností, zohledňuje faktory, jako jsou přestávky v nabíjení, a zjednoduší proces nástupu nových řidičů. To je zvláště významné vzhledem k tomu, že podle generálního ředitele Flexisu Philippa Divryho mají řidiči v oboru tendenci měnit zaměstnání každých 12 až 18 měsíců.

Kromě Evropy se podle Divryho značka zaměří také na trhy jako Brazílie a Severní Amerika.

Renault a Volvo, z nichž každý vlastní 45procentní podíl ve Flexisu, investují v průběhu příštích tří let 300 milionů eur. Přestože zbývajících 10 procent společnosti v současné době vlastní společnost CMA CGM Group, de Meo uvedl, že hledá další nové partnery.

Stellantis plánuje tovární přestavby ojetých dodávek na elektromobily

AutoMoto

O elektrický obytňák není zájem, zní z Volkswagenu

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám