Hlavní obsah

Red Bull letos představí hypersport RB17, určen bude jen na okruhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf týmu Red Bull Racing prozradil, že již letos proběhne premiéra očekávaného okruhového hypersportu RB17. Vůz by měl posádce nabídnout zážitek připomínající jízdu na formuli 1.

Foto: Red Bull Advanced Technologies

První ukázka hypersport RB17

Článek

Tým Red Bull Racing dlouhodobě ukazuje, že umí postavit skutečně působivé vozy pro formuli 1. V roce 2022 však společnost oznámila i vývoj okruhového hypersportu, který by se měl začít vyrábět v roce 2025. Od ohlášení modelu jsme o něm téměř neslyšeli, ale nyní hradbu mlčení prolomil šéf týmu Christian Horner.

Během rozhovoru pro Sky Sports totiž Horner uvedl, že premiéra vozu proběhne již letos. Také prozradil, že za designem stojí legenda ve světě F1 Adrian Newey, který kromě závodních monopostů navrhoval také hypersport Aston Martin Valkyrie.

Výměna kol v úplné tmě? Týmu Red Bull zabrala pouze 2,84 sekundy

AutoMoto

Připomeňme, že model RB17 by měl být čistě okruhovým speciálem, který posádce v dvoumístné uzavřené kabině zprostředkuje zážitek srovnatelný s jízdou v monopostu F1. Vůz by se měl vyrábět od roku 2025, vzniknout by mělo asi 50 kusů a cena jednoho byla v roce 2022 odhadována na 5 milionů liber, což by dnes odpovídalo částce asi 143 milionů korun.

Vůz s plánovanou hmotností kolem 900 kilogramů by měl být osazen přeplňovaným motorem V8 s hybridní asistencí, jehož výkon by se měl pohybovat kolem 1250 koní. Spalovací motor bude mít výkon kolem 1100 koní, hybrid o výkonu cca 150 koní by měl zajišťovat plynulost a eliminaci turbo-lagu.

Působivá však bude i aerodynamika. Podle britského webu Evo, který na reportáž Sky Sports upozornil, by model RB17 mohl mít i nastavitelné nástavce prahů, aktivní podvozek, výrazný difuzor a další doplňky, které společnosti umožní využít znalosti ohledně aerodynamiky uplatňované ve světě F1.

Stavbu vozu by měla zajišťovat divize Red Bull Advanced Technologies, přičemž roční produkce se bude pohybovat okolo 15 kusů.

Ford se vrátí do formule 1

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám