Hlavní obsah

Ford se vrátí do formule 1

Aktualizováno

Ford se připojí k týmu Red Bull Racing na startovním roštu formule 1 od roku 2026 prostřednictvím dohody o partnerství. Uniklou informaci během pátku potvrdili organizátoři Formule 1, Ford i stáj Red Bull.

Článek

Automobilový gigant poskytne finanční a technickou podporu výměnou za to, že motory, které má Red Bull Racing a sesterská stáj AlphaTauri od roku 2026 minimálně do roku 2030 používat, budou pod značkou Ford.

Ačkoli se Ford podle tiskové zprávy podílí na vývoji, motory budou primárně navrženy interně divizí Red Bull Powertrains pro nové předpisy, které budou od sezony 2026 vyžadovat, aby týmy používaly plně udržitelný etanol jako palivo a zvýšily podíl elektrické energie pohonu až o 50 procent.

„Je to začátek nové vzrušující kapitoly v příběhu motoristického sportu a značky Ford, který se započal v době, kdy můj pradědeček vyhrál závod, který pomohl rozjet naši firmu,“ řekl Bill Ford, výkonný předseda představenstva.

Formule na Karlově mostě budila kritiku, teď má Česko reklamu, jakou předtím nikdo nenatočil

AutoMoto

Smlouva stáje Red Bull Racing s Fordem je zveřejněna jen pár měsíců poté, co ztroskotalo plánované spojení s Porsche. Porsche plánovalo koupit 50 procent stáje Red Bull, ale dohoda se rozpadla kvůli naléhání výkonného ředitele stáje Christiana Hornera a poradce pro motorsport Helmuta Marka, že Red Bull přijme pouze smlouvu o sponzorství motoru. Nyní se zdá, že tým získal sponzorskou smlouvu na motor, kterou chtěl, i když s Fordem.

Americká automobilka má za sebou dlouhou historii angažmá v královně motorsportu. Financovala motor Cosworth DFV V8, který dominoval F1 od roku 1967 až do počátku osmdesátých let. Ford také vlastnil tým Jaguar F1 na počátku 2000 a nakonec prodal tým Red Bullu po sezoně 2004.

K Fordu by se na startovním roštu F1 mohl připojit jeho rival General Motors. Minulý měsíc se GM spojilo s Andretti Autosport, aby zahájilo plány na vstup do F1 v roce 2026 s vozy značky Cadillac. Zatímco Andrettiho tým bude sponzorovat GM, bude pravděpodobně spoléhat na motory Renault. S novými pravidly se od roku 2026 do F1 chystá také Audi ve spolupráci se stájí Sauber.

Audi má partnera pro F1, uzavřelo dohodu se Sauberem

AutoMoto

Audi ukazuje svou formuli 1, závodit bude v roce 2026 na biopaliva

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám