Hlavní obsah

První létající auto světa je na prodej

O zkonstruování létajícího auta se snaží mnoho firem z celého světa. Ale tou první, která skutečně létající auto postavila, byla společnost Moller. A jejich první vůz je teď na prodej.

Foto: Moller

Moller G90 M400 Skycar

Článek

Moller G90 M400 Skycar není úplně nejnovější. Paul Moller jej vyvíjel 40 let. Čtyřicet let jej vypracovával, připravoval, sháněl sponzory, stavěl a nakonec jej i postavil. O samotném létajícím automobilu se pak neustále mluví v médiích od roku 2001.

Foto: Moller

Moller G90 M400 Skycar

Automobil může jezdit po silnicích, a když přijde dopravní zácpa, jeho naklápěcí rotory jej dokážou vytáhnout do vzduchu. Investorů přišla řada, ale stále se nedočkali skutečného prodejního snu - sériového létajícího vozu. Do vývoje přitom nateklo v přepočtu neskutečných 1,3 miliardy korun.

Foto: Moller

Moller G90 M400 Skycar

Prototyp létá, nemá ale povolení

Zapotřebí je však ještě další částka, která by dotáhla vývoj do úplného konce. Prý jen už dva roky a auto bude opravdu sériové. Další investoři už nejsou, a tak firma nakonec sáhla k jedinému možnému řešení. Prodává jediný funkční prototyp přes eBay.

Jeho cena není malá. Začíná na jednom miliónu dolarů, což je asi 23 miliónech korun. A kdo přihodí více, dostane ho. Ovšem má to háček. Prototyp sice létá, ale nemá žádná povolení od leteckých úřadů, takže létat vlastně nesmí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám