Hlavní obsah

První Land Rover se představil přesně před 70 lety

Dnes je tomu 70 let, co se na autosalonu v Amsterdamu představil první Land Rover. Měl se vyrábět jen chvíli, ale byl o něj takový zájem, že dal vzniknout vlastní automobilce. Ta dodnes vyrábí auta se špičkovou průchodností terénem.

Foto: Land Rover

Představení Land Roveru Series I na autosalonu v Amsterdamu v dubnu 1948

Článek

Když se řekne Land Rover, nejeden petrolhead si vybaví model Defender – offroad, který je v podstatě stejný, co člověk pamatuje. Ten vůbec první, ještě bez jména Defender, se představil na den přesně před 70 lety – 30. dubna 1948.

Byl označen „Series I” a neměl světlomety na blatnících jako moderní Defender, nýbrž schované za mřížkou masky chladiče. Jméno „Land Rover” bylo odvozeno od jména výrobce, kterým byla britská automobilka Rover.

Inspirací byl americký armádní vůz Willys GP, už v té době přezdívaný „jeep”. Měl se vyrábět jen dva nebo tři roky, ale zájem o něj byl tak velký, že ve výrobě zůstal a že se ze jména Land Rover stala plnohodnotná automobilka.

Foto: Land Rover

70 let značky Land Rover

K sedmdesátinám prvního Land Roveru bude automobilka vysílat pořad, jehož hosty budou různé modely z minulosti. Kromě Land Roverů, resp. Defenderů, prý uvidíme i první Range Rover z roku 1970 a první Discovery z roku 1989. Představení můžete sledovat od 21 hodin SELČ na kanálu společnosti Land Rover na YouTube.

Automobilka odstartovala oslavy sedmdesátin už letos v lednu, a to započetím renovace jednoho z předprodukčních Land Roverů. Ten byl ve zbědovaném stavu objeven nedaleko továrny značky. [celá zpráva]

Foto: Land Rover

Land Rover určený k renovaci, původem z roku 1948

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám