Hlavní obsah

Prodeje elektromobilů v EU strmě rostou, ve třetím čtvrtletí o 212 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej elektromobilů v Evropské unii ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl zhruba o 212 procent na téměř 274 000 vozů. Jejich podíl na celkovém prodeji osobních aut se tak zvýšil na 9,9 procenta ze tří procent před rokem. Vyplývá to z údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice se prodej elektromobilů zvýšil o 157 procent na 908 vozů.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Renault Zoe R135 (ilustrační foto)

Článek

Údaje zahrnují automobily s čistě elektrickým pohonem a hybridní vozy, které umožňují dobíjet baterii z elektrické sítě, tedy takzvaných plug-in hybridů. Full hybridy bez externího dobíjení, či dokonce mild hybridy s pomocným startér-generátorem se do této statistiky nepočítají. Na rozdíl od údajů společnosti JATO Dynamics, podle nichž se elektrifikovaných vozů již prodá více než automobilů se vznětovým motorem.

V Evropě se poprvé prodalo víc elektrifikovaných aut než dieselů

AutoMoto

„Opatření, která různé země zavedly ke stimulaci poptávky po automobilech v období pandemie nemoci covid-19, znevýhodnila automobily s tradičním pohonem,” uvedlo sdružení ve své zprávě. Upozornilo nicméně, že na celkovém prodeji osobních aut v EU se i nadále více než 75 procenty podílejí vozy s benzinovými a naftovými motory.

Prodej aut s naftovým motorem ve třetím čtvrtletí klesl téměř o 14 procent zhruba na 766 000 vozů, prodej automobilů s benzinovým motorem se propadl téměř o čtvrtinu na 1,3 milionu vozů. Tržní podíl naftových aut činil 27,8 procenta, tržní podíl benzinových aut 47,5 procenta. Benzinová auta se tak poprvé od roku 2016 na celkovém prodeji osobních vozů podílela méně než polovinou, upozorňuje ACEA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám