Hlavní obsah

V Evropě se poprvé prodalo víc elektrifikovaných aut než dieselů

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský trh s automobily kvůli koronavirové krizi krvácí. Meziročně se za první tři čtvrtletí roku 2020 propadl o bezmála jednu třetinu. Dílčí úspěch má ale trh s elektrifikovanými automobily. Počet nově zaregistrovaných aut se zelenou technologií totiž během září poprvé v historii překonal trh s dieselovými auty. Do statistiky se však počítají i hybridy, včetně mild-hybridů s pomocným startér-generátorem.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Peugeot 3008 Hybrid 225.

Článek

Údaje o prodejích během září roku 2020 v Evropě přinesla společnost JATO Dynamics. Ukazuje se, že podnebí na automobilovém trhu se začíná skutečně měnit. Elektrifikovaná auta totiž poprvé v historii slavila velký úspěch. Stala se druhým nejprodávanějším segmentem před naftovými vozidly.

Mild hybridy zaplavují automobilový trh. Elektromotor mají jen na výpomoc

AutoMoto

Paradoxní je, že ještě před pěti lety dominovaly v tomto měsíci právě diesely. Dnes je tomu ale jinak. Trhu drtivě vládnou benzínová auta, jejich podíl tvoří téměř polovinu trhu. Hned za nimi se ovšem ocitly všechny elektrifikované automobily s počtem 25,2 procenta. Dieselová se propadla a jejich podíl na trhu v září roku 2020 tvořil 24,8 procenta.

Společnost JATO do kategorie elektromobilů počítá všechna auta, na jejichž chodu se podílí jakkoli velký či malý elektromotor. V této skupině tak jsou samozřejmě tradiční elektromobily, plug-in hybridy a běžné hybridy, ale třeba také mild-hybridy. A právě poslední dva zmíněné pohony tvořily 53 procent prodejů elektrifikovaných vozidel.

Pořízení elektromobilu zvažuje desetina Čechů, zbytek vidí spíš nevýhody

AutoMoto

Zařazení tzv. mild-hybridů do kategorie elektrifikovaných vozidel v úspěchu na trhu s auty „zelené“ kategorii rozhodně pomohlo. Tuto technologii totiž začíná používat většina automobilek.

V prodejích celkově vedl Volkswagen Golf. Mezi hybridy to byla Toyota Corolla a hned za ní nový Ford Puma. U něj je nutno zmínit, že nabízí jak hybridní, tak i mild-hybridní pohon, který byl oblíbenější variantou. Tvořil 69 procent všech registrací pumy.

Nejprodávanějším plug-in hybridním autem měsíce září se stal Mercedes třídy A, na poli čistě elektrických aut zvítězila Tesla Model 3, které se prodalo 15 702 kusů. Na druhém místě skončil nový Renault Zoe, na třetím pak Volkswagen ID.3.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám