Hlavní obsah

Prodej elektromobilů a plug-in hybridů loni výrazně rostl, letos zpomalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni se celosvětově prodalo přes 10 milionů elektrických a plug-in hybridních aut. Letos analytická společnost BloombergNEF prodeje odhaduje na více než 13 milionů. Největším trhem je Čína.

Foto: Škoda

Nabíjení elektromobilu (ilustrační foto)

Článek

Celosvětový prodej elektromobilů a plug-in hybridů se v loňském roce zvýšil téměř o 60 % na 10,3 milionu vozů. Vyplývá to z údajů společnosti BloombergNEF (New Energy Finance).

V letošním roce však společnost očekává výrazné zpomalení růstu. Prodej se měl podle její prognózy zvýšit o necelou třetinu na 13,6 milionu. Údaje zahrnují automobily s čistě elektrickým pohonem a plug-in hybridní vozy, které umožňují dobíjet baterii z elektrické sítě.

Největším trhem s elektromobily na světě v letošním roce zůstane s velkým náskokem Čína, a to navzdory omezování státních subvencí. BloombergNEF předpokládá, že prodej elektromobilů v Číně se letos zvýší na osm milionů z loňských šesti milionů vozů. Čína by se tak na globálním prodeji elektromobilů měla nadále podílet více než polovinou.

V Evropě letos BloombergNEF počítá s nárůstem prodeje elektromobilů na 3,1 milionu z loňských 2,6 milionu vozů. V Severní Americe by se měl prodej zvýšit na 1,8 milionu z loňských 1,2 milionu vozů.

Společnost rovněž uvedla, že počet elektromobilů na silnicích po celém světě se nyní pohybuje kolem 27 milionů a do konce letošního roku podle odhadu překročí 40 milionů. Elektromobily by se tak na celosvětovém vozovém parku měly podílet zhruba třemi procenty. Na konci roku 2020 to bylo necelé jedno procento.

Auta se spalovacími motory ve hře i po roce 2035, ovšem na syntetická paliva

AutoMoto

Reklama

Související články

Odbyt koncernu Volkswagen se dál propadá

Celosvětový odbyt německého automobilového koncernu Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, loni navzdory lepšímu druhému čtvrtletí klesl o sedm procent na...

Výběr článků

Načítám