Hlavní obsah

Proč GM vyrábí auto se ziskem jen tři stovky? Má dobrý důvod

Čínský Wuling prodává svůj malý elektromobil Hong Guang Mini EV se ziskem jen 89 jüanů, tedy asi 298 korun. Jenže za každý kus dostane dva emisní kredity, které, zbydou-li, může na konci roku prodat jiným automobilkám za mnohem víc peněz.

Foto: Wuling

Wuling Hong Guang Mini EV.

Článek

Čínská automobilka Wuling, která patří pod americký koncern General Motors, prodává svůj loni představený vůz Hong Guang Mini EV s marží pouhých 89 jüanů, tedy asi 298 korun. Nechybí nám tam nula, podle čínského webu Xcar, který zprávu přináší, to skutečně je takhle málo.

Vůz to není drahý, stojí v přepočtu nějakých 87 tisíc korun, takže je pochopitelné, že prostoru pro zisk výrobce moc není. A podle odhadů se letos prodá zhruba 400 tisíc kusů, což, když sečtete, dává zisk skoro 120 milionů korun. To nejsou drobné.

Číňané umí šetřit prostorem. Nové auto má méně než 3 metry na délku a místo pro 4 osoby

AutoMoto

Přesto – skutečně se vyplatí stavět auto s takhle malým ziskem? Vypadá to, že ano, ale ne pro těch 89 jüanů. Totiž, čínská vláda zavedla schéma emisních kreditů podobné těm v Evropě a Americe – automobilky získávají kredity za prodaná „čistá“ auta a přicházejí o ně za prodaná auta „nečistá“.

Přebytek kreditů můžou na konci roku prodávat za zhruba 3000 jüanů (10 tisíc korun) za jeden. A jeden prodaný Hong Guang Mini EV má hodnotu dvou kreditů, což je zhruba 20 tisíc korun. Na to, že se vůz prodává za již zmíněných 87 tisíc, to vůbec není špatné – samozřejmě podle toho, kolik kreditů zůstane automobilce na konci roku k prodeji.

Foto: Wuling

Wuling Hong Guang Mini EV Cabrio.

Pro úplnost, Wuling Hong Guang Mini EV se představil v loňském roce s elektromotorem o 18 koních a baterií o kapacitě 9,2 nebo 13,8 kWh. S tou menší ujede až 120 km na jedno nabití, s tou větší to je 170 km a nejvyšší rychlost je 100 km/h. Na letošním šanghajském autosalonu se dokonce odhalila verze s plátěnou skládací střechou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám