Hlavní obsah

Porsche si vzalo rekord Tesly zpět. Taycan je nejrychlejším elektromobilem na Nordschleife

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porsche Taycan Turbo S obkroužilo Severní smyčku okruhu Nürburgring, Nordschleife, za 7 minut a 33 sekund. O dvě sekundy tak porazilo Teslu Model S Plaid, a je tedy znovu nejrychlejším elektromobilem na německém okruhu přezdívaném Zelené peklo.

Foto: Porsche

Porsche Taycan Turbo S zajelo rekordní čas na Nordschleife

Článek

Ještě před svým odhalením dosahovalo Porsche Taycan na Nordschleife na mnohé rekordy. V srpnu 2019 projela verze Turbo okruh za 7 minut a 42 sekund s testovacím jezdcem Larsem Kernem za volantem předprodukčního prototypu.

První elektromobil značky byl sesazen z trůnu v září 2021, kdy Tesla Model S Plaid dokončila kolo za 7 minut a 35 sekund. Nyní německá značka získává titul zpět s modelem Turbo S, a to se stejným řidičem.

Sportovní sedan byl vybaven novou sadou Performance a aktivním podvozkem. Kromě nutného ochranného rámu a závodních sedadel byl ve zcela sériovém stavu a vážil jako standardní Taycan Turbo S. Rekord na 20,8 km dlouhém okruhu byl notářsky ověřen.

Sada Performance, která je zatím k dispozici jen pro nejvýkonnější verzi Turbo S pro německý trh, obsahuje 21palcová kola se sportovními pneumatikami Pirelli P Zero Corsa se silniční homologací. Jejich směs je podobná jako u závodních plášťů, software elektromobilu je jejich vyšší přilnavosti přizpůsoben.

První jízda s Porsche Taycan: Elektromobil pro řidiče nabídne na okruhu až nepříjemný zážitek

Testy

„V minulosti se do času 7:33 dostaly pouze čistokrevné supersportovní vozy,“ říká Kern. „Díky nové výkonnostní sadě jsem byl schopen zatlačit ještě tvrději a auto bylo ještě přesnější a hbitější.“

Klíčovým faktorem byl také samotný výkon modelu Turbo S, dosahující až 460 kW (625 k), který lze s aktivním systémem Launch Control z klidového stavu krátkodobě zvýšit až na 560 kW (761 k).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám