Hlavní obsah

Porsche 911 bylo i hatchbackem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porsche 911 vnímáme jako dvoudveřový sporťák, který má motor vzadu a otvírá se tam jen 'kapota', tudíž je vyloučeno označit ho jako hatchback. V generacích 993, 996 a 997 však existovala i verze, která měla otvírací zadní okno.

Foto: Porsche

Porsche 911 Targa - generace 997

Článek

Verze s otvíracím oknem se jmenovala Targa - velkým písmenem proto, že ačkoli se takto označuje většina aut s odnímatelným panelem, slovo „targa” je registrované obchodní označení jedné z verzí 911.

Zadní sklo bylo otvíratelné, abyste se snáze dostali k věcem na zadních sedačkách či v prostoru za nimi.

Foto: Porsche

Porsche 911 Targa - gen. 996

Kromě velkého proskleného střešního panelu, který se odsouval dovnitř, pod zadní okno, bylo u těchto verzí otevíratelné právě i ono zadní okno. Klasické kupé, označované Carrera, tuto možnost nemělo.

Pro generaci 991 se 911 Targa otvíratelného zadního okna vzdala výměnou za obrovské, boky vozu objímající sklo, které se celé zvedá, aby se pod něj schoval plátěný střešní panel. Design s akcentovaným rámem za předními sedačkami je odkazem na první Targu, která spatřila světlo světa v roce 1966.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám