Hlavní obsah

Policie převzala kodiaqy a ukázala zadržení prchajícího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímo na zkušebním polygonu automobilky Škoda Auto v Úhelnici na Mladoboleslavsku si v úterý dopoledne policie v čele s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) převzala nové vozy Škoda Kodiaq.

Policie začíná jezdit vozy Škoda KodiaqVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

„Vozy jsou vyrobené podle specifických požadavků policie. Vybavené jsou například speciálním rámem, který je konstruován tak, aby ochránil auto i jeho posádku před větším poškozením a současně co nejméně poškodil auto a ohrozil posádku vozu, vůči němuž se zasahuje,“ uvedl při předávání aut člen představenstva Škoda Auto Martin Jahn.

Všechny vozy jsou poháněny zážehovým motorem 2,0 TSI o výkonu 180 kW v kombinaci se samočinnou převodovkou DSG. „Samozřejmostí je v tomto případě pohon všech kol, který se uplatní zejména při zásazích v zimě nebo v obtížně dosažitelných lokalitách,“ dodala mluvčí automobilky Michaela Sklenářová.

Policie si pořídila celkem 289 těchto vozů. „Auta jsou určená pro dopravní policii a prvosledové hlídky, to jsou hlídky, u nichž se předpokládá, že budou na místě velmi rychle, aby mohly pomoci a zasáhnout,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) při převzetí vozů. Náklady na jejich pořízení jsou 450 milionů korun, z toho 375 milionů je z evropských strukturálních fondů.

„Auta už jsme museli pořídit, protože ta stávající dosluhují,“ dodal Rakušan, podle něhož nákup prověřil jak antimonopolní úřad, tak evropské úřady kvůli čerpání dotací.

„Vše bylo transparentní a kontroly neodhalily žádné pochybení,“ ujistil ministr, podle něhož už se objevila kritika nákupu.

Předávka proběhla na zkušební dráze automobilky a policisté tady hned předvedli, jak by mohla auta zasahovat. Ukázali manévr, jímž zastavují prchajícího pachatele v jiném autě.

„Snažím se pachatele zastavit tak, že mírně vrazím do zadní části jeho vozu a vychýlím ho ze směru, aby se otočil a zastavil,“ popsal policista Josef Jeřábek, který se techniku učil od amerických kolegů a nyní školí policejní řidiče.

Kompaktní škodovky po modernizaci vstupují na český trh, scala a kamiq se vejdou pod půl milionu

AutoMoto

„Musím vybrat správný okamžik, správné místo, obhlédnout, kam pachatele pošlu. Ideální je to před zatáčkou nebo kruhovým objezdem, kde i on musí zpomalit. Ale někdy se provede manévr i ve větší rychlosti, je to zásah proti bezohlednému řidiči, který může někoho ohrozit, takže ho musíme zastavit dřív, než by ublížil někomu dalšímu,“ doplnil policista Jeřábek z pohotovostní jednotky v Praze.

Manévr je podle něj možné provádět v různých rychlostech, při výcviku se nejčastěji učí při rychlosti 60 až 70 km/h.

„Prováděl jsem jej i při rychlosti kolem 120 kilometrů. Paradoxně je to ale složitější při nízké rychlosti, protože auto na silnici lépe drží díky adhezi a není tak snadné ho otočit,“ dodal policista.

O necelé tři stovky aut se nyní podělí policejní oddělení po celé republice. Podle Martina Jahna mladoboleslavská automobilka od roku 1993 předala české policii už více než 23 tisíc vozů. „Policie je pro nás velmi prestižní partner,“ dodal Jahn.

Škoda představila nový kodiaq

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám