Hlavní obsah

Pokles prodejů motocyklů by se měl letos zastavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokles prodejů motocyklů, který začal v Česku v roce 2009, by se měl letos zastavit. Letošní prodeje motocyklů, mopedů, skútrů nebo čtyřkolek se budou pohybovat na stejné úrovni jako loni, kdy se v ČR prodalo 16 667 kusů. Tvrdí to alespoň předseda motocyklové sekce Svazu dovozců automobilů Vladimír Přibyl.

Článek

Poklesy by se mohly zastavit, maximálně očekáváme drobný nárůst v řádu jednotek procent, řekl na veletrhu Motosalon předseda motocyklové sekce Svazu dovozců automobilů Vladimír Přibyl. Podle něj bude záležet zejména na ekonomické situaci v ČR. "Motorky jsou koníček, což je první z toho, co lidé škrtají," uvedl Přibyl. Podle něj se dobře prodávají především dražší modely motocyklů. "Střední třída obyvatelstva výrazně více šetří," uvedl Přibyl.

Aktuálně mají mezi zákazníky úspěch především evropské značky a motocykly Harley Davidson. U těchto značek prodeje nepoklesly téměř vůbec. Nejhůře na tom jsou čínské značky v levném segmentu a japonské značky ve středním segmentu s cenou od 160 000 do 170 000 korun," uvedl Přibyl.

Prodej klesá od roku 2008

Prodej motocyklů v Česku klesá od roku 2008, kdy se v ČR prodalo přes 27 000 strojů. O rok později to bylo pouze 19 741 kusů. "Pokles se odehrál zejména u motocyklů, u mopedů nebyl výrazný. Naopak rostly prodeje čtyřkolek," uvedl Přibyl.

Podle něj naopak přestane klesat cena motocyklů. Lidé v minulých letech vydělali například na výhodnějším kurzu koruny vůči euru. Prodejci museli také snižovat ceny. Podle Přibyla se skladové zboží občas prodávalo pod cenou. "Dnes už taková situace není. Nedá se očekávat, že by ceny šly dolů, spíš mírně porostou," uvedl Přibyl.

Loni podle statistik svazu patřily k nejprodávanějším například značky Honda nebo Yamaha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám