Hlavní obsah

Parkoviště nákupních center jsou před Vánoci riziková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeplněná parkoviště nákupních center patří před Vánoci k rizikovým místům z hlediska dopravních nehod. Na vině je často nepozornost nebo nerespektování přednosti zprava.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Houfné předvánoční nákupy, ať už jde „jen“ o potraviny, nebo i o shánění dárků, znamenají v těchto dnech zvýšené riziko nehody na místě, kde se jezdí pomalu a běžně člověk velké nebezpečí neočekává - na parkovištích nákupních center.

Ta jsou před Vánoci riziková prostě proto, že se tu pohybuje více lidí najednou ve srovnání se zbytkem roku. To znamená nejen plné parkoviště a dlouhé hledání místa, ale také zácpy na přilehlých komunikacích a křižovatkách, kde se ještě přidává tma se sněžením či mrholením.

Do toho řada řidičů nerespektuje přednost zprava, třebaže ta bývá v těchto místech normou. „Je to nejčastější příčina nehod na parkovištích nákupních center. Řidiči pravidlo nedodržují, nerespektují, mají pocit, že přednost mají ti, kdo jedou rovně nebo po komunikaci směřující ven či dovnitř, a zapomenou, že přednost v jízdě se i zde určuje stejně jako na ostatních komunikacích – značkou nebo častěji pravidlem přednosti zprava,“ říká Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která provozuje Portál nehod.

Jak bezpečně přepravit vánoční stromek

AutoMoto

A na kterých parkovištích se stává nehod nejvíce? Vede obchodní dům Westfield na jihu Prahy s 40 nehodami řešenými policií za poslední dva roky a celkovou škodou podle policie 1,9 milionu korun.

„K velkému počtu nehod došlo v posledních dvou letech podle analýzy Portálu nehod například u nákupního centra Westfield na pražském Chodově. Patří k největším v České republice, je zde několik parkovišť, v těsném sousedství je velmi vytížená D1, orientace v okolí centra není pro neznalé řidiče právě snadná,“ vysvětluje dále Chalas.

Následuje brněnské nákupní centrum Olympia s 11 nehodami řešenými policií se škodou celkem 251 tisíc korun. V těsném závěsu je OC Olympia Teplice rovněž s 11 nehodami a škodou 210 tisíc korun.

Vyšší riziko je také u OC Futurum v Kolíně, kde se stalo devět nehod řešených policií se škodou odhadnutou na celkem 107 tisíc korun, a obchodní dům Forum Nová Karolina v Ostravě. Zde Portál nehod uvádí sedm nehod za poslední dva roky a celkový odhad škody 912 tisíc korun.

Opilých řidičů bourá nejvíce na jižní Moravě a Plzeňsku

AutoMoto

Nejen nedodržování přednosti zprava je ovšem častou příčinou nehod. Důvodem bývá také nerespektování dopravního značení, zejména jednosměrnosti komunikací, či nedobrzdění, které může být zapříčiněné nepozorností. Nebo snad přesněji roztříštěnou pozorností - řidiči se musí věnovat nejen silnici před sebou, ale hlídat také třeba nepředvídatelně se pohybující chodce.

A konečně, pozor je třeba dávat i při manévrování ve stísněných prostorách - řada nákupních center má parkovací místa stísněná a parkoviště bývají doplněna obrubníky, zdmi, sloupky a podobnými nástrahami.

Pokud už k nehodě dojde, nevyplácí se to neřešit - ani při drobném poškození - a odjet. Je to totiž dopravní nehoda jako každá jiná a ujetí od nehody se trestá sedmi body a pokutou až 5000 korun. Dnes je navíc běžné kamerové sledování parkovišť, takže šance, že bude nehoda na záznamu, a tedy viník policií vypátrán, je poměrně vysoká. Je třeba sepsat standardní záznam o dopravní nehodě a věc řešit s pojišťovnou.

Víte, jak správně jezdit na podzim? Otestujte se

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám