Hlavní obsah

Jak bezpečně přepravit vánoční stromek

Přeprava vánočního stromku není složitá, ale má své náležitosti. Různé metody mají většinou společné dvě věci - ráčnové upevňovací popruhy a zabalení stromku do síťoviny.

Foto: Profimedia.cz

Na střeše se stromek přepravuje kmenem dopředu a upevněný tzv. kurtnami.

Článek

Jako každý rok i letos většina z nás kupuje vánoční stromek, aby si ho doma ozdobila. Málokdo však bydlí tak blízko místa prodeje, že ho může domů donést v rukou či dovézt na dvoukoláku. A tak nezbývá než ho přepravit autem.

Ať stromek převážíte na střeše, či uvnitř auta, začíná to zabalením stromku do síťoviny. Tak se s ním lépe manipuluje, a navíc zabere méně místa. Hodí se také mít připravenu nějakou starou deku, kterou ochráníte auto před jehličím či třeba poškozením potahu sedaček.

Nejběžnější možností je převézt stromek v kufru po sklopení zadních sedaček. Tady není nad čím přemýšlet, prostě sklopíte část opěradel a stromek strčíte kmenem napřed do auta. Kmen, ideálně obalený onou dekou, pak umístěte tak, aby se nemohl příliš hýbat a aby při prudkém brzdění např. nevyletěl dopředu a nerozbil středovou konzoli palubní desky.

Foto: Profimedia.cz

Stromek do auta patří kmenem dopředu, nikoliv naopak.

V ideálním případě stromek také upevněte k okům v zavazadelníku tzv. gumicuky či popruhem s ráčnou. Přinejhorším se dá použít i bezpečnostní pás, který přes něj přetáhnete.

Další možností je uložit stromek napříč na zadní sedačky. Zde stačí ho upevnit bezpečnostními pásy, aby při prudkém brzdění nemohl spadnout a něco poškodit. Zmíněná deka se hodí k ochraně čalounění i plastových dveřních výplní.

Zejména u menších aut ale bude potřeba stromek připevnit na střechu - přesněji, na příčníky střešního nosiče. Zde už jsou nutné upevňovací popruhy s ráčnami, tzv. kurtny. Jen ony totiž dokážou udržet stromek na místě při prudkém brzdění či nehodě, pružná upevňovací lanka nestačí.

Stromek opět uložte kmenem dopředu a kurtnou kmen omotejte tak, aby nebylo v žádném případě možné, že v nečekané situaci poletí dopředu. Druhou kurtnou ho upevněte k zadnímu příčníku tak, aby se nemohl hýbat.

Foto: ADAC

Tohle je správně - stromek je na střeše upoután kurtnami, které drží i kmen, takže se nehýbe ani při nárazu.

Ti, kteří mají přívěs, dodávku či pick-up, to mají samozřejmě snazší. Uloží stromek na korbu nebo do nákladového prostoru, připevní ho a můžou vyrazit. I v tomto případě však platí, že je dobré dávat stromek kmenem dopředu, aby se špička při nutnosti prudkého brzdění nepoškodila.

A co když máte zrovna k dispozici pouze roadster od Ferrari? Ani v takovém případě není nutné si půjčovat dodávku, jak ukazuje nedávno sdílené bizarní video ze Slovenska. Absence střechy totiž znamená nekonečný prostor směrem nahoru, do nějž může náklad trčet…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám