Hlavní obsah

Panasonic slibuje novou technologii baterií elektromobilů, dojezd má vzrůst o pětinu

Nové chemické složení baterií elektromobilů má zvýšit energetickou hustotu, což znamená vyšší dojezd. Nebo menší, lehčí a levnější baterii bez snížení dojezdu, slibuje Panasonic.

Foto: Volkswagen

Baterie elektromobilu (ilustrační foto).

Článek

Jeden z hlavních dodavatelů baterií pro elektromobily, japonská firma Panasonic ohlásila novou technologii baterií, která má zvýšit jejich energetickou hustotu. A to až takovým způsobem, že dojezd vozu na jedno nabití má vzrůst o 20 procent. To také znamená, že by výrobci mohli při zachování dojezdu stavět auta s menšími a lehčími bateriemi.

Klíčem má být nový mix aditiv, který umožní jednotlivým článkům pracovat s vyšším napětím, vysvětlil agentuře Reuters, která zprávu přináší, technologický ředitel Panasonicu Šoičiro Watanabe. Firma chce novou technologii zavádět postupně a onoho dvacetiprocentního zlepšení dosáhnout v roce 2030.

Elektromobily nejsou všemocné řešení, říká šéf Výzkumného institutu Toyoty

AutoMoto

Protože je baterie nejdražší součástí elektromobilu, jakékoliv zlepšení na tomto poli dokáže zvýšit výkon a snížit náklady. To znamená, že technologie, které toto zvládnou, mohou také vzbudit zájem investorů.

Nové chemické složení baterií má pracovat v kombinaci s další novou technologií, která má pomoci zpomalit degradaci baterie při vyšším napětí. To je důležité, neboť vyšší napětí dovoluje lepší schopnost uchovávat energii. Také ale znamená kratší životnost baterie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám