Hlavní obsah

Opel s naftovými motory nepodváděl, uznaly německé úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza Dieselgate společnosti Volkswagen spustila velký lov na další automobilky a automobily, které by také mohly podvádět při emisních testech. Opel byl nařčen z podvodů, ale nyní je německými úřady očištěn.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jedním z podezřelých vozů byl Opel Zafira Tourer

Článek

Opel v květnu tohoto roku přiznal, že jeho modely Zafira či Astra vypínají systém čištění emisí, ale ne proto, aby ošidily emisní zkoušky, ale aby ochránily motor před poškozením. Vozy vypínají EGR ventil (obtokový ventil recirkulace výfukových plynů) v závislosti například na teplotě nebo dosažené rychlosti (145 km/h). [celá zpráva]

Přiznání byl důsledek honu na automobilku, kdy se několik testovacích subjektů snažilo značku nachytat v podobné situaci jako Volkswagen.

Německé úřady, které vše vyšetřovaly, však nedokázaly navodit takový stav motoru, který by vypínal tyto systémy mimo povolený rámec, jenž skutečně je vytyčen proto, aby automobilky mohly ochránit agregáty před poškozením. Naftové motory 1.6 CDTI a 2.0 CDTI tak jsou v souladu se zákonem, řekl německý automobilový akreditační úřad Kraftfahrt – Bundesamt (KBA).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám