Hlavní obsah

Odborníci na výfuky přidali zvuk osmiválce elektrickému mustangu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Borla, známá svými speciálními výfuky pro sportovní vozy, se nebojí ani úprav elektromobilů. Fordu Mustang Mach-E dokázala přidat širokou škálu zvuků, které přinejmenším neurazí.

Foto: Ford

Ford Mustang Mach-E GT

Článek

Elektromobily již dokázaly, že umí být extrémně rychlé, mnoha jejich řidičům ale stále chybí ten specifický zvuk, který u spalovacích motorů dokresluje zážitek z ostré jízdy. Společnost Borla, která je světoznámá svými laděnými výfuky, ale našla řešení.

Jmenuje se Active Performance Sound System (APSS) a společnost ho dodává například pro Ford Mustang Mach-E či Ford F-150 Lightning. O vytváření zvuků se starají reproduktory umístěné v zadní části vozu, které jsou vybaveny zesilovačem.

Společnost Borla si přitom dala dost záležet na tom, aby zvuk skutečně odpovídal chování auta. Generátor zvuku, který je s vozem propojen, proto reaguje na otáčky, stlačení akcelerátoru, stlačení brzd atd. Další reproduktor je navíc umístěn v kabině, aby měla z jízdy správný zážitek i posádka.

Za volantem Fordu Mustang Mach-E: Parádní elektrické svezení

Testy

Nastavení systému lze přitom snadno upravit na malém panelu, umožňujícím změnu hlasitosti i přednastavených zvuků. Společnost ovšem vyvinula i vlastní aplikaci, ve které lze zvuky dále měnit a propůjčit tak každému elektromobilu naprosto individuální projev.

V nabídce jsou zvuky různých osmiválcových motorů značky Ford, jako Coyote či Predator, řidiči však mohou zvolit i zvuk 6,2litrového motoru Chevrolet nebo Dodge 6,4 HEMI. Nabídka zvuků se navíc má i nadále rozrůstat, přičemž inspirací nemusí být pouze klasické spalovací motory.

Reakce jsou přitom různorodé. Zatímco někteří uživatelé si pochvalují lepší atmosféru z jízdy, pro někoho se jedná jen o zbytečný randál obtěžující okolí, jak po průzkumu různých sociálních sítí poznamenal web The Drive, který na systém APSS upozornil.

Pravda však je, že systém může mít i bezpečnostní funkci. Slouží totiž jako další varování pro chodce, kteří si mnohdy ještě nezvykli na specifický zvuk elektromobilů – a občas se jim vrhají pod kola.

Nejprodávanějším automobilem v Evropě za rok 2023 se stala elektrická Tesla Model Y

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám