Hlavní obsah

Od příštího roku pouze plug-in hybridy, plánuje Lamborghini

Letošní rok je posledním, kdy italská automobilka Lamborghini představuje auta s výhradně konvenčním pohonem. Syntetická paliva však pro ni jsou zajímavou alternativou.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Lamborghini Urus Performante (ilustrační foto)

Článek

Automobilka Lamborghini v letošním roce představila několik speciálních verzí již odhalených aut, včetně např. SUV Urus Performante (na titulním snímku). Na samém konci listopadu se představí ještě jeden vůz - ale ten bude posledním bez elektrifikace.

V rozhovoru v nově upravené pražské prodejně značky to Novinkám řekl Francesco Cresci, marketingový ředitel značky pro region Evropy, blízkého východu a Afriky. Na onen poslední ryze spalovací vůz již automobilka má objednávky, dá se ostatně očekávat, že potenciální zákazníci už ho viděli - takový je úzus ve světě aut s mnohamilionovými cenovkami.

Od roku 2023 bude automobilka představovat už jen plug-in hybridy a od roku 2024 má být elektrifikovaná celá nabídka. Jestli se to bude týkat i současných „placatých“ modelů, Cresci neprozradil, řekl ale, že nepočítají s nabíjením plug-in hybridů stejnosměrným proudem.

Poslední mohykán. Lamborghini představilo finální verzi Aventadoru

AutoMoto

Nebudou plug-in hybridy příliš těžké? Hmotnost je podle manažera samozřejmě problém, ale daří se ji snižovat jinde, např. použitím karbonových vláken nebo alcantary namísto kůže.

A co vrcholná elektrifikace, tedy elektromobil? „Bude to víceúčelový produkt, podobně jako urus, bude pro více než dva lidi,“ zopakoval Cresci již z léta známé informace.

Elektrické lamborghini, které má přijít v roce 2028, má podobně jako urus mít potenciál fungovat jako auto na každý den. „Auta ke každodennímu použití jsou oblastí, kde jsou lidé spíše připraveni na elektromobilitu,“ vysvětluje.

Navzdory příklonu k elektrickému pohonu však Lamborghini sleduje i vývoj syntetických paliv, které by umožnily zachování spalovacích motorů. V rámci skupiny Volkswagen se jimi intenzivně zabývá zejména automobilka Porsche.

Auta se spalovacími motory ve hře i po roce 2035, ovšem na syntetická paliva

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Související články

Test Lamborghini Urus: Býk na chůdách

První SUV od Lamborghini i přes koncernovou techniku svou značku nezapře. Takovou teatrálnost a zběsilost u jiného auta, které odveze rodinu na dovolenou,...

Výběr článků

Načítám