Hlavní obsah

Novým vrcholem od Renaultu je SUV-kupé Rafale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Renault uvedla svou novou vlajkovou loď. SUV se svažitou střechu se jmenuje Rafale, jde o stylovější karosářskou variantu nedávno uvedeného SUV Espace.

Foto: Renault

Renault Rafale

Článek

Rafale je pro Renault novým vrcholným modelem. Název i design je inspirovaný světem letectví, konkrétně závodním letounem ze 30. let. SUV ve stylu kupé je mechanicky příbuzné s menším australem a prodlouženým espacem.

I když rafale sdílí základy platformy CMF-CD se zmíněnými sourozenci, má většinu karoserie svébytnou. Model je zařazen do střední třídy, segmentu D-SUV. S espacem a rafale tak automobilka v podstatě nahrazuje klasický sedan a kombi Talisman.

Novinka o rozměrech 4,71 metru na délku, 1,86 m na šířku a 1,61 m na výšku s rozvorem 2,74 m je pouze o 12 mm kratší než sedmimístný espace, který má identický rozvor.

Nový designový jazyk už nakouslo faceliftované clio, rafale je však prvním sériovým vozidlem Renaultu, které plně ztělesňuje nový styl, na který dohlížel Gilles Vidal, bývalý šéf designu Peugeotu. Podoba se současnými peugeoty tak není čistě náhodná.

První jízda v Peugeotu 408: Komfortní i výrazný

Testy

Přední část rafale má denní svícení ve tvaru šípu. Mřížka chladiče, umístěná pod štíhlou přídí, obsahuje aerodynamicky optimalizovaný vzor, ​​který odráží diamantové logo Renaultu, a přitom účinně směruje proudění vzduchu a soustředí chlazení na spodní vstup do nárazníku.

Výrazným prvkem je bezesporu svažující se linie střechy, která dodává siluetě kupé-SUV osobitý vzhled. Zadní sklo je nakloněno pod úhlem 17 stupňů, což je konstrukční volba, která nejen optimalizuje aerodynamickou účinnost, ale také eliminuje potřebu zadních stěračů.

Uvnitř jsou palubní deska a digitální kokpit zvaný OpenR převzaté z australu a espace. To znamená, že kupé-SUV je vybaveno 12,3palcovým digitálním přístrojovým štítem spolu s 12palcovým dotykovým displejem pro infotainment a 9,3palcovým průhledovým displejem.

Sportovní sedadla výbavy Espirit Alpine jsou čalouněna Alcantarou s tříbarevným prošíváním a na opěradlech mají osvětlené emblémy Alpine. Renault také použil barvený korek a břidlici pro vložky palubní desky a chytré ambientní osvětlení, které se dokáže automaticky přizpůsobit denní době.

Renault ujišťuje, že i přes zakřivenou linii střechy je pro cestující na zadních sedadlech dostatek místa nad hlavou spolu s velkorysým prostorem pro kolena, který umožňuje dlouhý rozvor. Pokud jde o úložnou kapacitu, zavazadelník Renaultu Rafale se může pochlubit objemem 647 litrů, srovnatelným s pětimístnou verzí modelu Espace.

Pouze hybridy

Rafale jako správná vlajková loď dostává nejvýkonnější pohonné jednotky E-Tech. Základní model dostupný při uvedení na trh kombinuje přeplňovaný 1,2litrový zážehový tříválec o výkonu 130 koní s elektromotorem, vysokonapěťovým startér-generátorem a 2kWh lithium-iontovou baterií. Kombinovaný systémový výkon je 147 kW, 200 k, a točivý moment 205 Nm přenášených výhradně na přední nápravu prostřednictvím samočinné převodovky.

Později Renault rozšíří nabídku o vrcholnou motorizaci E-Tech 4×4 s plug-in hybridním ústrojím o kombinovaném výkonu 221 kW, 300 k. Zvýšení výkonu je dosaženo prostřednictvím přídavného elektromotoru na zadní nápravě, který umožňuje pohon všech kol. Podrobné specifikace plug-in hybridního systému nebyly zveřejněny.

Architektura CMF-CD kombinuje víceprvkovou zadní nápravu s vylepšeným systémem řízení všech čtyř kol.

Renault Rafale má být v Evropě na dalších vybraných trzích k mání od jara 2024. Výroba bude probíhat v modernizovaném závodě ve španělské Palencii. Kromě tradičních rivalů, jako jsou Peugeot 408 a Citroen C5 X, se rafale také pokusí ukrást některé kupce prémiovým automobilkám včetně Mercedesu GLC Coupe, BMW X4 a Audi Q5 Sportback.

Renault Espace je zpět jako sedmimístné SUV

AutoMoto

Renault omladil clio, po faceliftu má nejen výraznější příď

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám