Hlavní obsah

Nový výrobní postup Tesly slibuje razantní snížení nákladů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová výrobní metoda Tesly sice zatím není odzkoušená, podle automobilky i analytiků však může přinést úspory výrobních nákladů ve výši 33-50 %.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vysoké náklady na výrobu elektromobilu jdou ze značné části na vrub baterie, ovšem to neznamená, že by se nedalo šetřit i jinde. Automobilka Tesla podle vlastních slov našla cestu, jak ušetřit zhruba polovinu nákladů jen způsobem výroby.

Metodě říká „unboxed“, tedy „vybaleno z krabice“, a princip je v tom, že malé skupiny pracovníků budou zároveň montovat jednotlivé celky vozu, které se pak spojí při finální montáži. K výhodám patří například i to, že zatímco na běžných výrobních linkách se lakuje celé auto, v metodě Tesly by se lakovaly jen ty díly, které je nutné lakovat.

Firma Caresoft, která se zabývá prověřováním konceptů v automobilovém průmyslu, uvedla, že vytvořila digitální kopii této metody. Podle ní je technicky proveditelná a má potenciál velkých finančních úspor. Analytici z Bloomberg Intelligence odhadují snížení výrobních nákladů o třetinu.

Metoda ovšem ještě není vyzkoušená a její zavedení bude stát peníze a čas. Pokud se však Tesle podaří, získala by zásadní náskok před ostatními výrobci elektromobilů.

Elon Musk dříve zákazníky firmě Tesla získával, teď je podle průzkumu může odrazovat

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám