Hlavní obsah

Nový program pomáhá řidičům hledat zakroucené okresky, funguje i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi jízdu zakroucenými silnicemi, ale nebaví vás hledat prstem v mapě? Nový program by měl nadšeným řidičům pomoci objevit zakroucené silnice v okolí jednoduše v prohlížeči. A funguje po celém světě.

Foto: Curvature

Curvature pomáhá řidičům hledat zajímavé zakroucené silnice

Článek

Většina řidičů se při plánování cesty zaměřuje na co nejkratší čas či vzdálenost, případně na dostupnost nabíječek. Pak je tu ale i menší skupinka nadšenců, kterým nevadí si trochu zajet, jen když bude cesta o trochu zakroucenější a zábavnější. A právě pro tento druh řidičů vznikl program Curvature.

Program, který by se dal označit za Waze pro milovníky řízení, pracuje s daty z OpenStreetMap, což je open-source mapový projekt. Díky algoritmu, který hodnotí zakroucenost silnic, pak vzniká mapa, která označuje potenciálně zábavné úseky.

Foto: Curvature

Mapa je dostupná přímo v prohlížeči a zahrnuje celý svět

Mapa je dostupná přímo v prohlížeči, přičemž zábavnost cest je vyznačena barvou - od žluté (středně zakroucené) až po růžovou (silně zakroucené). Síla čáry v mapě pak naznačuje typ silnice. Silnější čára označuje hlavní silnice, slabší čára naopak menší cesty s neznámou kvalitou povrchu.

Mapové podklady zahrnují celý svět, tedy včetně Česka. Při troše snahy tak možná najdete zajímavou okresku i nedaleko svého bydliště. Berte ovšem na zřetel, že algoritmus občas označuje i cesty vedoucí přes města a vesnice, kde je potřeba sundat nohu z plynu.

Jak ovšem upozornil web The Drive, podle Curvature je největší koncentrace zajímavých okresek na dvou místech: v Itálii a Japonsku. Většina tamních silnic totiž v systému září růžovou barvou. Zajímavé úseky ovšem nabízejí i další středomořské státy. A nechybějí ani zajímavé úseky horských silnic.

Foto: Curvature

Náhled na zábavnou silnici podle Curvature

Němec uvázl s autem na hřebeni Krkonoš. To ta navigace, vysvětloval

Evropa

Muž v USA vjel podle navigace na most, který už devět let nikam nevedl. Pozůstalí žalují Google

Software

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám