Hlavní obsah

Nissan Skyline z Rychle a zběsile míří do aukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nissan R34 Skyline, který ve slavném filmu Rychle a zběsile řídil herec Paul Walker, míří do aukce. Na sestavení vozu se sám Walker údajně hojně podílel a některé součástky vybral pro film přímo on, aby bylo auto jedinečné.

Foto: Profimedia.cz

Nissan Skyline Paula Walkera

Článek

Série filmů Rychle a zběsile je celosvětově jednou z nejvýdělečnějších franšíz, která si získala miliony fanoušků. Nadcházející aukce společnosti Bonhams proto přilákala obrovskou pozornost, protože se bude dražit Nissan Skyline R34 GT-R, který si zahrál ve čtvrtém díle Rychle a zběsile a za jehož volantem se objevil velice oblíbený hlavní hrdina Paul Walker (herec zemřel při autonehodě v roce 2013).

Auto do USA před natáčením filmu přivezla bez motoru a dalších součástek společnost Kaizo Industries a sám Walker se později připojil k jeho finálnímu sestavování. Požadoval přitom několik změn oproti standardní výbavě, trval například na mezichladiči Turbonetics, stahovacích pružinách Nismo nebo výfukovém systému Nismo NE-1. Mimo to auto nechal na svoji žádost osadit devatenáctipalcovými koly Volk Racing RE30.

Díky různým úpravám má vůz zvýšený výkon na 550 koňských sil, přičemž oficiální výkon GT-R je pouhých 276 koní. Auto tak plně odpovídá charakteru svého řidiče Paula Walkera, který je ve filmu několikrát řídil. A potenciální kupci ani nemusí mít strach z havárií. Pro trikové záběry honiček, skoků a bouraček použilo studio sériový Nissan Skyline GT-R s potřebnými úpravami, aby vypadal identicky.

Po natočení filmu vůz putoval do depositu vlády USA, která jej zabavila kvůli jeho pochybnému dovozu do země. K vyřešení celé záležitosti pak podle aukční síně došlo v roce 2012 a následně auto putovalo do Německa, kde se stalo součástí expozice mnichovského Motorworldu. Vůz je mimo jiné plně funkční a jeho současný majitel jej nechal před prodejem důkladně zkontrolovat.

Aukce, která proběhne od 28. dubna do 5. května v belgickém hlavním městě Bruselu, se mohou účastnit pouze zájemci, kteří projdou rozšířeným ověřením pořádající aukční síně.

Nadace Paula Walkera prodává auta z jeho sbírky. Lákavá jsou všechna

AutoMoto

Reklama

Související témata:
Paul Walker

Související články

Výběr článků

Načítám