Hlavní obsah

New York žaluje automobilky Hyundai a Kia kvůli krádežím vozů

K žalobám několika velkých amerických měst na automobilky Kia a Hyundai se přidává i to nejlidnatější, New York. Důvodem je, že některé jejich modely je příliš snadné ukrást.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Nejlidnatější americké město New York zažalovalo jihokorejské automobilky Hyundai a Kia. Stejně jako už dříve St. Louis, San Diego, Cleveland, Baltimore, Seattle, Columbus, Madison či Milwaukee tvrdí, že firmy se dopustily nedbalosti, protože prodávaly auta, která lze příliš snadno ukrást. Informovala o tom agentura Reuters.

Žaloba firmám vyčítá, že v letech 2011 až 2022 do některých svých aut neinstalovaly imobilizéry, což podle ní bylo v rámci automobilového průmyslu „téměř unikátní“. Podle žaloby to „otevřelo stavidla krádežím automobilů“. K tomu přispěla rovněž videa na sociální síti TikTok, která ukazovala, jak snadné je auta bez imobilizéru ukrást.

Problémy se ovšem týkaly výhradně aut bez startovacího tlačítka, tedy s klasickým systémem startu pomocí klíčku ve spínací skříňce. Tu se zločincům podařilo obejít a motor vozu bez imobilizéru nastartovat.

Americké pojišťovny žalují Kiu a Hyundai kvůli absenci imobilizéru

AutoMoto

Hyundai a Kia už v únoru letošního roku vydaly aktualizaci softwaru dotčených vozů, která podstatně ztížila možnost tímto způsobem ukrást auto. Hlavním prvkem aktualizace je, že po zamčení vozu je deaktivován systém zapalování, který se znovu aktivuje právě jen odemčením správným dálkovým ovladačem. Automobilka Hyundai již dříve uvedla, že od modelového roku 2021 jsou všechna její auta vybavena imobilizérem.

Imobilizér

Elektronický imobilizér je systém, který znemožní nastartování auta, pokud se o to člověk pokouší jiným způsobem než klíčem, který patří k vozidlu. V USA nepatří k povinné výbavě, v Evropě je imobilizér běžný ve standardní výbavě aut od 90. let, v rámci Evropské unie je dnes dokonce povinný.

Kromě některých amerických měst žaluje automobilky také celkem 65 amerických pojišťovacích domů - ze stejného důvodu. Ty po automobilkách chtějí nahradit náklady na pojistná plnění, která musely vyplatit majitelům poškozených či ukradených vozů těchto značek kvůli opravám či náhradě ukradeného a nenalezeného vozu.

Počet krádeží aut značek Hyundai a Kia v New Yorku se loni podle města zdvojnásobil. V prvních čtyřech měsících letošního roku pak bylo nahlášeno 977 krádeží těchto vozidel, zatímco ve stejném období loni to bylo 148 krádeží. Počty krádeží aut konkurenčních značek BMW, Ford, Honda, Mercedes, Nissan a Toyota v New Yorku se přitom v letošním roce snižují.

Americká města ženou Kiu a Hyundai k soudu kvůli krádežím aut

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám