Hlavní obsah

Německo chce milion dobíjecích stanic pro elektromobily, budou i na benzinkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo chce do roku 2030 zvýšit počet veřejných nabíječek elektromobilů ze 70 tisíc na milion. Už v roce 2026 mají tři čtvrtiny německých benzinek nabízet i elektřinu.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Nabíječka elektromobilů (ilustrační foto)

Článek

Německo chce mít do konce tohoto desetiletí milion veřejných dobíjecích stanic pro elektrická auta, nyní jich má zhruba 70 tisíc. Počítá s tím rozvojový plán, který ve středu 19. října schválila spolková vláda. Ministr dopravy Volker Wissing na tiskové konferenci řekl, že klíčem rozvoje elektromobility jsou co nejdostupnější dobíjecí stanice.

„Dobíjení bude tak jednoduché a samozřejmé, jako je nyní tankování. A možná ještě komfortnější,“ řekl Wissing. Plán rozvoje počítá nejen s více dobíjecími místy, ale také s tím, aby o jejich provozu měli majitelé elektromobilů předem přehled. „Každý by měl vědět, kolik nabíjení stojí a zda je stanice volná. V budoucnu tak budou k dispozici aktuální údaje o ceně či vytíženosti,“ řekl ministr.

Alespoň jedna rychlonabíječka elektromobilů každých 60 km, nařizuje EU

AutoMoto

Nabíječky by měly být brzy plošně dostupné i na čerpacích stanicích. Do konce roku 2024 by mělo být rychlonabíječkami o výkonu alespoň 150 kW vybaveno nejméně 50 % z nich. O dva roky později to má být přinejmenším 75 % benzinových stanic.

V Německu je nyní k provozu zaregistrováno 1,6 milionu elektrických aut, jejichž podíl na spotřebě elektrické energie v zemi je 0,5 procenta. Jejich spotřeba tak zatím podle ministerstva dopravy není výrazná, a to ani pro nadcházející zimu s ohledem na současnou energetickou krizi.

Při 15 milionech elektromobilů by ale spotřeba znamenala osmiprocentní podíl, proto je nutné budoucí spotřebu zohledňovat při budování dobíjecích stanic.

Reklama

Výběr článků

Načítám