Hlavní obsah

Nejvíc kradeným novým autem v USA je Cadillac Escalade

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce kradeným autem ve stáří jednoho roku až tří let v USA je luxusní SUV Cadillac Escalade. Následují pick-up Ford F-250 a luxusní vůz Infiniti G37.

Článek

Vyplývá to z přehledu, který zveřejnil americký institut Higway Loss Data Institute (HLDI). Vozy na prvních čtyřech místech žebříčku mají třikrát až pětkrát více pojistných událostí než ostatní vozidla.

"Usedlá rodinná auta a vozy s velkou spotřebou na seznamu nejžádanějších nejsou. Zloděje zajímá chrom, koňské síly a motory HEMI (osmiválce vyráběné automobilkou Chrysler)," uvedl viceprezident institutu Kim Hazelbaker. Dokládá to i čtvrté nejvíce kradené auto na žebříčku, kterým je Dodge Charger vybavený právě motorem HEMI.

Institut, který sledoval modely z let 2007 až 2009, svůj přehled sestavuje na základě toho, jak lidé po krádežích hlásí pojistné události, zahrnuje do něj ale i velikost škody. Na čele žebříčku celkových škod ze ztrát jsou tak zejména velká luxusní SUV. Další skupinou nejvíce kradených aut jsou pick-upy.

Modely Escalade jsou vybaveny standardními imobilizéry, které by měly zabránit nastartování vozu bez správného klíče. Podle Hazelbakera je ale i nejmodernější imobilizérová technologie málo platná, když zloději vyhlédnuté vozidlo jednoduše odtáhnou.

Naopak vozem s nejmenšími pojišťovacími ztrátami z krádeží je Volvo S80, jehož celkové škody činí čtyři procenta průměru za všechna osobní auta. Následují jej SUV Saturn VUE s pohonem všech čtyř kol a Nissan Murano.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám