Hlavní obsah

Na prodej je Audi R18 TDI, speciál pro Le Mans

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci závodů Le Mans pozor. Na prodej je vzácný závodní speciál třídy LMP1 Audi R18 TDI Ultra. Tento model ovládl legendární čtyřiadvacetihodinový závod v roce 2011, konkrétní vůz ovšem figuroval jako náhradník, který nikdy nezávodil. Jeho výkon je větší než 500 koňských sil.

Foto: Audi

Audi R18 TDI Ultra

Článek

Jedná se o typ s číslem šasi 100, který podle prodejce nikdy nezávodil. Na dráze se používal především během testovacích jízd.

Prototyp je poháněn turbodieselovým vidlicovým šestiválcem o zdvihovém objemu 3,7 litru. Výkon činí až 540 koňských sil. V roce 2013 mělo být auto upraveno tak, aby vypadalo jako tehdy aktuální hybridní R18 e-tron quattro, ale později si zase získalo zpět svůj původní i současný vzhled.

Jak uvádí sám prodejce, vozidlo je v perfektním stavu a ihned po zakoupení s ním může nový majitel objíždět závodní okruhy kdekoli na světě. Co se motoru týče, jeho odhadovaná životnost je podle odborníků ještě 10 tisíc kilometrů, namáhaná sekvenční převodovka bude potřebovat výměnu cirka za sedm tisíc kilometrů.

Test Audi A3 sedan: Kapesní limuzína

Testy

Vozidlo prodává lucemburská společnost Art & Revs za cenu, kterou hodlá sdělit jen vážným zájemcům. Vzhledem k tomu, že do dnešních dní vydrželo údajně jen 6 z 8 kusů tohoto auta, bude ale suma pravděpodobně astronomická.

Reklama

Související témata:

Související články

Ferrari se vrátí do vrcholné třídy Le Mans

Italská automobilka Ferrari oficiálně potvrdila účast v sérii vytrvalostních závodů WEC, a tedy i návrat do královské třídy v závodě 24h Le Mans. V roce 2023...

Výběr článků

Načítám