Hlavní obsah

Na prodej je Porsche Carrera GT-R. Jedinečné auto, které nemohlo na Le Mans

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porsche Carrera GT je vozidlo, které není třeba dlouho představovat. Málokdo ale ví, že jeden jeho exemplář je ještě vzácnější než běžné verze. Jedná se o model GT-R, který je aktuálně k mání.

Foto: Mechatronik.de

Porsche Carrera GT-R

Článek

Německá automobilka Porsche vyrobila od roku 2003 do roku 2007 jen 1270 kusů supersportovního vozidla Carrera GT. Jednalo se přitom o zcela nekonvenční a na svoji dobu pokrokové auto, o kterém se mnozí nebojí mluvit jako o hyperautě.

Hatchback je naším Porsche 911, říká šéf Mini

AutoMoto

Na světě ale existuje i jeden speciální exemplář, o kterém se ale málo mluví, protože nevzniknul jen v režii Porsche.

Jedná se o polozávodní verzi s názvem Carrera GT-R, kterou si nechal postavit majitel společnosti GPR Racing. Za 220 tisíc tehdejších eur stvořili inženýři v podstatě okruhové auto, které může legálně jezdit i na silnici.

Porsche Taycan má rekord nejdelšího smyku, ale jen mezi sobě rovnými

AutoMoto

V interiéru se jedná o příkladný závodní vůz s karbonovými skořepinami, sportovním volantem, novými brzdami a také s ochrannou klecí a speciálními kovanými koly. Pod kapotou bije stejný desetiválcový motor, který má legendární zvuk, a navíc zvýšený výkon na 650 koní.

Foto: Mechatronik.de

Interiér dává jasný vzkaz. Tohle je závodní stroj.

Jedinou kaňkou na jinak úspěšném projektu byl marný pokus o schválení Carrera GT-R pro závody WEC. Auto tak nemohlo jet například slavnou 24hodinovku v Le Mans.

Jediný exemplář Porsche Carrera GT-R je nyní na prodej. Jeho majitel si ho cení na více než 22 milionů korun. Auto má nájezd pouhých 2000 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám