Hlavní obsah

Na českých silnicích nemyslitelné. Rus staví auta jako z Šíleného Maxe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby člověk potkal takovéhle auto někde uprostřed zasněžené pláně, jedna z prvních myšlenek by byla: „Tak už je to tady, konec světa.” Auta, která staví Roman Nikitin z Ruska, totiž vypadají jako z postapokalyptického světa filmů o Šíleném Maxovi nebo videoher Borderlands.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sibiřský mechanik sestavuje auta jako z postapokalyptických filmůVideo: Roman Nikitin, AP

 
Článek

Roman Nikitin, vystudovaný hornický inženýr, staví auta jako z postapokalyptických filmů. Na rozdíl od festivalu Mad Max v USA, kde uvidíte podobná auta, jsou ta jeho skutečnými offroady, nikoliv jen výstavní exponáty. Živí se jako profesionální fotograf, ale auty se zabývá už od dětství, kdy s otcem pracovali na starých sovětských vozech.

Isuzu má dva speciály, opravdu drsné pick-upy

AutoMoto

„Tenhle postapokalyptický styl mám rád, protože při renovacích aut nemusím dělat všechno autentické. Čím víc neobvyklé to je, čím drsnější to je, tím líp,” říká o svých kreacích. Tvorba jedné zabere dva až tři měsíce a není výjimkou ani použití brokovnice pro vytvoření toho správného vzhledu, jak ostatně video ukazuje.

První úspěch se dostavil v roce 2013, kdy Nikitin postavil auto pro Bajkalský autosalon v Irkutsku. Vůz přitáhl ohromné množství fanoušků. „Neumím kreslit, nemám 3D modely. Mám nějaké náčrtky, ale výsledné auto jim nebývá moc podobné. Někdy mi přijde, že si mé ruce dělají, co chtějí,” přibližuje svůj tvůrčí proces.

10 dopravních značek, které jste od autoškoly zapomněli

AutoMoto

Každé auto má svůj vlastní styl, založený na tom, co je zrovna k dispozici. Jedno z jeho aut vzniklo na základě toho, že Nikitin ve své garáži našel plechovou síť a začal ji ohýbat do různých tvarů.

Nikoliv překvapivě, tahle auta nesmí jezdit po silnicích, třebaže jsou založena na běžných sériových vozech, většinou kategorie SUV. Jsou to tedy hračky, co většinu času stráví v garáži.

Jedním z Rusových plánů do budoucna je postavit auto se skutečným proudovým motorem z letadla, což se zatím ukazuje náročnějším, než zamýšlel. Také si chce postavit unikátní obytný vůz a projet s ním nejprve Rusko a pak celý svět. K jeho cílům patří také zúčastnit se legendárního festivalu Burning Man v USA. A nutno říci, že jeho kreace by tam krásně zapadly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám