Hlavní obsah

Morgan stopl výrobu elektrické tříkolky

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrická verze modelu Morgan 3 Wheeler skončila. Tenhle zvláštní automobil se třemi koly se v elektrické verzi nedokázal vyrovnat s problémy dodávek pohonu. Objednávky na něj se ruší a firma vrací peníze.

Foto: Morgan (2x)

Morgan EV3

Článek

Zájem o Morgan 3 Wheeler byl enormní. Automobil představený už v roce 2012 měl nejdřív spalovací motor a pak přišla i verze elektrická EV3, která nabízela dojezd 150 km na jedno nabití. Jenže to, co je nejproblematičtější u spousty projektů, tedy dodávky od externích firem, i tady zcela potopilo tuhle variantu.

Foto: Morgan

Morgan EV3

Morgan se při stavbě automobilu dal dohromady s firmou Frazer-Nash Energy Systems. Ta připravila pohon, Morgan jej zastavěl. Po úspěchu při premiéře se podepsala dohoda o dodávkách mezi těmi dvěma subjekty. Jenže Frazer-Nash není firma s úplně čistým štítem. Takže kvůli nezaplaceným dluhům a hodně „volným“ vztahům se svými partnery to nakonec dopadlo tak, že Morgan musel už několikrát svým zákazníkům protahovat termíny dodávky aut.

Teď to skončilo. Morgan rozvázal smlouvu a všem zákazníkům, kteří složili zálohu na elektromobil, s omluvou vrátil peníze a nabídl jim, že si mohou pořídit jiný vůz z nabídky. Uvidíme, kolik se rozhodne pro klasický spalovací motor a kolik z nich své peníze vezme zpět a půjde jinam. Přece jen maličký tříkolový vozík s hmotností pouhých 500 kg měl vodou chlazený elektromotor s výkonem 46 kW (62 koní). A to se jinde jen tak nevidí.

Morgan slibuje, že od elektřiny neustupuje. Stále chce stavět elektromobil. Jen to bude s jinou firmou.

Reklama

Výběr článků

Načítám