Hlavní obsah

Mnohé obce nemají vybavení pro bodový systém

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále je ve hvězdách, jestli se vůbec prvního července spustí bodový systém, který by měl trestat neukázněné řidiče. Mnoho obcí je totiž ve velmi těžké situaci. Buď jim schází počítačové vybavení, software, lidé na agendu nebo všechno najednou.

Článek

Pro zavedení bodového systému je zapotřebí vybavit radnice obcí s rozšířenou působností speciálním oddělením, které bude tento systém evidovat a správně vymáhat. Bohužel se tak stále neděje. Například v Karlovarském kraji dostaly radnice software až ve čtvrtek, takže nemají dostatek času na zaškolení pracovníků. I zde je však další problém. Na agendu je málo lidí.

Stejně se potýkají s novým nařízením i jinde. Mnohde ještě ani nedostali počítače přislíbené od státu, takže není ani kde evidovat body. Některé radnice to vyřešili tak, že provozují výpočetní techniku na bodový systém "z vlastní kapsy". Vybavení uvolnili z jiných oddělení radnice a čekají, až jim dojde slíbené výpočetní zařízení, což se stále neděje. S tímto stavem se kupříkladu potýká 15 pověřených míst na Vysočině a uvolněné počítače z vlastních fondů nalezneme i v Praze. Tady si navíc musí zatím vystačit se současným stavem pracovníků.

Problém tedy nastane odhadem na polovině území ČR, kde už za týden naplno rozjede bodový systém. Podle právníků tak bude možné systém v prvních fázích velmi nespolehlivý, a tedy i právně dobře napadnutelný.

Reklama

Související témata:

Související články

Start bodového systému je ohrožen

Bodový systém postihu neukázněných motoristů má odstartovat v Česku už 1. července. Stanoví to novela zákona č. 361/2000 o provozu na silnicích. Mnohé obecní...

Výběr článků

Načítám