Hlavní obsah

Na záchranu bodového systému řidičů sto miliónů

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy (MD) poskytne 206 obecním úřadům celkem sto miliónů korun, které nezbytně potřebují, aby bylo možné od 1. července spustit v Česku bodový systém postihu neukázněných motoristů. Pověřené obce si totiž stěžovaly, že nemají peníze na nákup počítačů a přijetí nových úředníků, bez nichž se evidence bodů neobejde.

Článek

"Audit, který provedlo ministerstvo vnitra (MV) ukázal, že dopravní úřady musejí pro bodový systém přijmout celkem 355 nových úředníků. S tím ale MV v rozpočtu na letošní rok nepočítalo. Proto jsem se rozhodl problém vyřešit z rozpočtové kapitoly MD," sdělil v úterý novinářům ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL).

Obce tak budou mít z čeho hradit školení úředníků na bodový systém, i platy těch nových, které musejí přijmout. A těm dopravním úřadům, které si z objektivních důvodů nejsou schopny obstarat potřebnou výpočetní techniku, zapůjčí MD bezplatně na tři roky počítače.

Záměr ještě musí schválit vláda

Záměr Šimonovského však ještě musí schválit vláda. Šimonovský předpokládá, že se tak stane v příštím týdnu. "Obce budou v tom případě moci peníze dostat do 20. května, a zbude jim čas na to, aby se do 1. července stihly všechny přípravy," prohlásil ministr dopravy.

Zavést v ČR bodový systém postihu motoristů stanovila novela zákona č. 361/2005 o provozu na pozemních komunikacích. A jak bude systém v praxi fungovat? Zatímco dnes se většina přestupků řeší jen blokovou pokutou, od 1. července je budou policisté oznamovat příslušným obecním úřadům. Ty přestupky ocení stanovenou výší bodů a zapíší provinilým řidičům do registru.

Bodový postih se podle závažnosti porušení pravidel bude pohybovat od jednoho do sedmi bodů. Po dosažení dvanácti bodů bude řidiči automaticky na rok odňat řidičský průkaz. Ten bude muset odevzdat do pěti dnů ode dne, kdy mu příslušný obecní úřad doručí oznámení. Zpět řidičák dostane nejdříve po roce, po absolvování kurzu a vykonání zkoušky.

Na šesti úřadech systém už zkušebně funguje

Na dotaz Práva, zda se bodový systém spustí hned naostro, nebo tomu bude předcházet nějaké zkušební období, Šimonovský sdělil: "Na šesti obecních řadech se teď fungování agendy související s body testuje, aby se vychytaly mouchy."

Školení pro novou aplikaci registru řidičů zajišťuje smluvní partner ministerstva dopravy. Proškoleno bude do poloviny května tisíc pracovníků obecních úřadů.

Zmíněných sto miliónů korun ovšem pokryje jen letošní náklady obcí na bodový systém. Na otázku, jak to bude v příštím roce, Šimonovský odpověděl: "Poskytnutím peněz letos zaskakujeme za jiné orgány. Jde nám o to, aby bodový systém mohl fungovat. Pro příští rok si ale už ministerstvo vnitra nárokuje v souvislosti s bodovým systémem pro obce 120 miliónů korun, takže finanční problémy by se neměly opakovat."

Reklama

Související články

Bodový systém: co je pro řidiče nového?

Bodový systém začne pro řidiče platit zřejmě už od půlky roku 2006. Co nás tedy čeká? Kromě vlastního bodování, které je nepochybně převratnou změnou, přijdou...

Výběr článků

Načítám