Hlavní obsah

Mercedesy se točí kolem své osy. Automobilka tak láká na elektrickou třídu G

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice prototypů elektrické verze Mercedesu-Benz třídy G ukázala své schopnosti v Las Vegas - vozy se otáčely jako tank kolem své osy.

Prototypy Mercedesů-Benz EQG se točí na místěVideo: Mercedes-Benz

 
Článek

Takzvaná tanková otočka, tedy že se vozidlo otočí na místě kolem své osy, vždy vyžaduje, aby se to, po čem vozidlo jezdí, na každé straně pohybovalo jiným směrem. Dosud byly tyhle manévry vyhrazeny zpravidla strojům, které mají pásy. S nástupem elektromobilů se ale postupně objevuje čím dál víc aut, která to zvládnou také.

Mercedes-Benz EQG, tedy elektrická varianta třídy G, k nim patří. Automobilka to demonstrovala na slavné ulici The Strip, bulváru v centru Las Vegas. Čtyři maskované prototypy se tam totiž na povel začaly otáčet kolem své osy.

Vůz toho je schopen díky individuálnímu pohonu každého kola vlastním elektromotorem. Elektronika pak dá povel k tomu, aby se pravá kola točila dopředu a levá dozadu (nebo naopak, podle libosti), a efektní a prostorově nenáročná otočka je na světě.

Jestli se tento prvek ale dostane i do sériové verze, je zatím otázkou. V terénu by se to mohlo hodit, jenže značka Rivian, jejíž prototypy tento kousek také uměly, ho v sériových vozech nenabízí z obavy, že by takovýmito kousky řidiči mohli poškozovat terén.

Mercedes poodhalil elektrický offroad EQG, slibuje to nejlepší ze všech světů

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám