Hlavní obsah

Majitelé historických aut u dobového oblečení dbají na každý detail

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí prý jim říct, jakého historického krasavce člověk řídí, a dámy pak odborně poradí, co se v době, kdy se auto či motocykl vyrobily, nosilo. A patřičný oděv, kterým může jeho nositel reprezentovat příslušná léta, ušijí. Tak nedávno charakterizoval šikovnost Žanety Kubingerové a Sylvie Zouharové Dykové v rozhlasovém vysílání známý sběratel velorexů a veteránů, kardiolog Jan Pirk.

Salon první republiky se specializuje na věrné repliky prvorepublikového oblečení Video: Miroslav Homola, Novinky

 
Článek

Obě dámy, které lze najít v Technickém muzeu v Brně, spojuje společná záliba. Láska k historickým motocyklům, automobilům, občas i velocipédům. Žaneta je původní profesí módní návrhářka, která se zabývá restaurováním historického textilu, Sylvie pracuje jako kurátorka historických vozidel. Jejich koníček je móda od secese do konce třicátých let. Tu a tam však už zabloudí i do let padesátých.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Sylvie Zouharová Dyková (vlevo) a Žaneta Kubingerová u již hotových modelů. Důležitý je každý detail.

Nejvíce fandí době, kdy pánové nosili kalhoty, jejichž pas byl zásadně nad pupkem, a dámy si zakládaly na každodenním stylu s elegancí a klobouk byl nedílnou součástí oblečení.

„Je to už přes dvacet let, kdy jsme se začaly potkávat s Žanetou, která je místopředsedkyní Klubu policejní historie Brno, na různých akcích, na kterých se podílelo i Technické muzeum v Brně. Postupem času jsme zjistily, že máme podobné záliby. Já se snažila, aby prezentování našich muzejních veteránů před veřejností bylo doprovázeno, pokud možno, i k typu vozu či motocyklu a jeho roku výroby odpovídajícím oblečením, a o totéž se snažila Žaneta na srazech. A tak vznikl náš Salon první republiky,“ popisuje Sylvie u nás unikátní tvůrčí dílnu. Ta se zabývá tvorbou dobových oděvů zaměřenou speciálně na sběratele veteránů a výrobou rekonstrukčních kopií historických oděvů pro paměťové instituce.

Výrobce vdov i limuzína, v níž si hověla Marta Gottwaldová. V Plzni se otevírá unikátní muzeum veteránů

AutoMoto
Foto: Miroslav Homola, Novinky

Vlastní šití už probíhá na moderním šicím stroji, o kterém se před sto lety nikomu ani nesnilo.

Jde o finančně velmi náročný koníček, movití do sbírek historických aut ukládají jmění, a tak není divu, že kdo do něj investuje, obvykle touží přijet na sraz naleštěných krasavců i v odpovídajícím oblečení. A stejně, jako se nedá uspěchat restaurování desítky let starého vozu, i ušití oděvu, který se k takovému autu hodí, vyžaduje trpělivost a čas.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Textilní výtvarnice a restaurátorka rovněž ráda kreslí a maluje. Samozřejmě veterány.

Inspirace ve starých časopisech

„Inspiraci čerpáme především z dobových módních i jiných časopisů a dochovaných originálních oděvů. Pak následuje výroba střihu a vlastní šití. Vždy se jedná o ruční práci na zakázku, kterou doprovází obvykle tři zkoušky, než je sako, kabát či oblek hotový. Musí nejen odpovídat období, kdy vůz, pro jehož majitele šijeme, jezdil. Zároveň však musí, tak jako tomu bylo kdysi, být oblečení pohodlné a funkční. Záleží na každém detailu. Restaurátoři veteránů jsou velmi pečliví a nároční. Na sebe i na to, v čem chodí,“ vysvětluje Sylvie.

Jak vzápětí Žaneta ukazuje, k takovým postupům například patří sportovní sako s protizáhyby a sklady na zádech, které poskytuje řidiči za volantem potřebné pohodlí.

Retro je v kurzu

Ke klientům obou dam, které se rovněž s chutí účastní v dobovém oblečení srazů veteránistů na mnoha místech republiky, patří řada známých osobností. Jména se neprozrazují. Oblečení si pořizují často i partnerky sběratelů, které se také srazů účastní, a pro ně je šití ještě náročnější.

„Předválečná období jsou v kurzu. I móda z té doby se vrací. Proto také pořádáme veřejné prezentace, nejen na srazech historických vozidel, ale i na zámcích či jiných místech. Vystavujeme i své sbírkové předměty, ušité komplety, které pak občas končí na figurínách muzeí. Na workshopech poradíme, jak se do takového šití pustit,“ doplňuje Žaneta.

Na některé dobové seriály či filmy tuzemské produkce nemá ani jedna z nich sílu se dívat. Vidí v nich plno chyb. „Jakmile se na obrazovce objeví číšník s bílým motýlkem pod krkem, v bílé vestě, v ruce s tácem, na kterém nese objednané nápoje, vypínám televizi. Takto mohl být oblečený vždy jen gentleman, nikdy ne číšník, který mohl mít mimochodem motýlka v práci pouze černého. A poskakující dámy v kalhotách v éře třicátých let? To je podobná zrůdnost, kdy je znát, že si tvůrci moc hlavu s reáliemi nelámali,“ popisují obě některé konkrétní tvůrčí nešvary.

Foto: Archiv salonu

Sylvie Zouharová Dyková (vlevo) a Žaneta Kubingerová předválečné módě propadly. Nejen že ji tvoří, ale také ji samy předvádějí.

Vlna je nejlepší

Cesta k ušití takové repliky, aby se pak například v Anglii, kde si na dokonalost oblékání na srazech zvláště potrpí, nestala centrem kritiky, není jen zdlouhavá, ale i finančně náročná.

„Používáme materiály, které odpovídají co nejvíce době, pro kterou oděv šijeme. Jako nejlepší se osvědčují látky ze stoprocentní vlny z Anglie. Metr tohoto materiálu však bohužel začíná na ceně dvou tisíců korun. K tomu se snažíme zajistit i další doplňky, jako jsou knoflíky, spony, nebo žíněnky, což jsou koňskými žíněmi vyplňované výztuhy do klop, ramen či jiných míst sak a kabátů a podobně,“ popisuje Žaneta.

„Je tedy jasné, že výsledná cena u takového výrobku, který vyžaduje často i více než sto hodin práce, je nakonec v řádu desítek tisíc korun,“ doplňuje Sylvie.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Vzorník používaných látek

V Paříži probíhá další ročník výstavy Rétromobile, k vidění jsou nádherné klasické vozy

AutoMoto

Může se vám hodit na Firmy.cz: Technické muzeum v Brně

Reklama

Výběr článků

Načítám