Hlavní obsah

Lotyšsko daruje Ukrajině auta zabavená podnapilým řidičům

Lotyšská vláda daruje auta zabavená řidičům, kteří řídili pod vlivem alkoholu, ukrajinským obráncům. Od začátku roku jich je tolik, že je nestíhá prodávat.

Auta zabavená opilým řidičům odjíždí z Lotyšska na ukrajinskou frontuVideo: Reuters

 
Článek

V Lotyšsku za jízdu pod vlivem alkoholu, zjistí-li policie více než 1,5 promile v krvi, hrozí vězení a konfiskace auta. Zpřísnění pravidel, které přineslo tyto tvrdé tresty pro opilé řidiče, bylo schváleno loni v listopadu. Trest ve formě propadnutí auta státu začal platit od začátku roku 2023.

Od té doby byly takto zabaveny zhruba dvě stovky vozidel. Ta jsou později nabídnuta k prodeji v aukci, ovšem nejen to - některá z nich tamní ministerstvo financí daruje ukrajinským obráncům. Nápad posílat zabavená auta na Ukrajinu je z letošního února a začátkem března jsou na světě záběry z odjezdu hrstky aut.

Přepravu zajišťuje nevládní organizace Twitter Convoy, která je neziskovkou spoléhající zejména na dobrovolnickou práci. Stát jí slíbil dva tucty aut týdně, což podle zakladatele Reinise Poznakse prověří limity jeho uskupení.

Ukrajina odstraní z registračních značek aut písmena Z a V 

AutoMoto

„Nikdo nečekal, že lidé jezdí pod vlivem alkoholu tak moc. Nejde auta prodávat tak rychle, jak moc lidé jezdí pod vlivem alkoholu. Proto jsem přišel s nápadem je posílat na Ukrajinu,“ říká Poznaks.

Za loňský rok bylo na lotyšských silnicích přistiženo 4300 řidičů, kteří nadýchali nadlimitní množství alkoholu. Limit je půl promile pro řidiče osobních aut s více než dvěma roky zkušeností za volantem.

Organizace Twitter Convoy se zabývala dodávkami aut pro účely obrany na Ukrajinu už od vpádu ruských vojsk před více než rokem. Od té doby tam přepravila na dvanáct stovek vozidel.

Ukrajinec přestavuje auta z demoličních derby pro potřeby obránců

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám