Hlavní obsah

Londýnská auta ze šrotovného míří na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší auta Londýňanů, která město získá v rámci šrotovného, poputují na Ukrajinu jako humanitární pomoc. Záchranáři přidají 50 vyřazených sanitek.

Foto: Profimedia.cz

Londýnská nízkoemisní zóna

Článek

Když londýnská radnice v loňském roce masivně rozšířila nízkoemisní zónu v podstatě na celé město, nabídla některým lidem šrotovné na jejich starý, emisní normou nevyhovující vůz. Takto vykoupená auta město dosud nechávalo sešrotovat.

Nyní je podle britského webu Autocar bude posílat na Ukrajinu, kde pomůžou válečnému úsilí, konkrétně na „podporu humanitárních a lékařských potřeb“. Přidává se i londýnská záchranná služba, která Ukrajině poskytne 50 vyřazených sanitek.

Londýnský primátor Sadiq Khan dříve odmítal auta stěhovat na Ukrajinu kvůli obavám z toho, zda zákony umožňují auta ještě využít, byť mimo hranice Velké Británie. Nyní souhlasí, avšak v legislativním rámci schématu budou nutné určité změny.

Názor změnil poté, co se ministr dopravy Mark Harper nechal slyšet, že vláda „nevidí žádnou právní překážku v tom, aby nevyhovující auta byla darována Ukrajině, a jejich majitelé i tak dostali vyplaceno šrotovné“.

KOMENTÁŘ: Zelený zákal zaslepuje Evropskou komisi – Alex Švamberk

Komentáře

„Je to unikátní příležitost, dát druhý život vozidlům jejich darováním na Ukrajinu, kde mohou pomoci zachraňovat životy. Tato iniciativa prospěje Ukrajině i Londýnu a ukrajinská ambasáda ve Spojeném království ji ráda podpoří,“ komentoval krok Eduard Fesko, ukrajinský velvyslanec v Británii.

Nízkoemisní zóna ULEZ (Ultra Low Emission Zone) dovoluje bezplatný vjezd jen benzinovým autům s normou Euro 4 a vyšší, u naftových vozů je hranicí norma Euro 6. Vozidla, která tyto normy nesplňují, musí platit 12,50 libry (371 korun) za každý den, kdy se v zóně pohybují. Zóna se v srpnu loňského roku rozšířila na všech 32 londýnských čtvrtí.

Lidé, jejichž vozidla zpřísněná pravidla nesplňují, mají nárok na až 2000 liber (59 400 korun) šrotovného; u motorek to je polovina. Lidé se zdravotním postižením či jiným znevýhodněním mají nárok na vyšší částky.

Nízkoemisní zóna má pokrýt celý Londýn, občané protestují

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám